Etäopetus on murhe perheille, kun rahat eivät riitä läppäriin – kampanja haastaa lahjoittamaan koneita: "Jäät koulusta jälkeen ja eristäydyt, jos sulla ei ole tietokonetta"

Kaikille kone -kampanja haastaa suomalaiset yritykset ympäri Suomen lahjoittamaan tietokoneita vähävaraisten ihmisten käyttöön. MTV Uutiset selvitti, mistä kampanjassa on todella kyse ja miten radiosta ja televisiosta tuttu Esko Eerikäinen liittyy siihen.

”Näin joulun alla ja tämän koronan vuoksi toivon joka ilta, että jos huomenna löytyisi edes kunnollinen alle 100 euron läppäri, mutta eiiiii.

Ja jos lapset joutuvat taas etäopetukseen, olemme jälleen ongelmissa.”

– Kotimaanapua lähestynyt avuntarvitsija

Etäopetuksen aiheuttama pelko on todellinen monissa suomalaisissa perheissä. 

Yleinen oletus on Kotimaanavun mukaan se, että jokaisessa suomalaisessa perheessä on tietokone, jonka avulla lapsi voi jatkaa koulunkäyntiään etänä koronaepidemian aikana.

Kaikissa perheissä ei kuitenkaan ole varaa tietokoneeseen – etenkään tilanteessa, jossa koneita tulisi hankkia useampi isommalle lapsikatraalle. 

"Olen kolmen peruskoululaisen lapsen yksinhuoltajaäiti. Viime kevät oli todella haastavaa aikaa meillä etäkoulun sekä lomautukseni vuoksi.

Nyt, kun covid19-tartunnat ovat lähteneet taas leviämään, on pelko siitä, että koulut siirtyvät taas etäopetuksen pariin.

Pelko varsinkin siksi, että meillä ei ole yksinkertaisesti tietokonetta, eikä varaa sellaiseen. Eikä ainakaan kolmelle lapselle.

Kaikki kolme lasta ovat eri luokilla, ja keväällä he yrittivät puhelimillaan olla Teams-palavereissa luokkiensa kanssa, eikä se oikein luonnistunut. Olisitteko te mahdollisesti voinut auttaa lapsiani?"

– Kotimaanapua lähestynyt avuntarvitsija

Tuhannet suomalaiset ovat tietokonetta vailla

Kampanjassa on mukana niin isompia kuin pienempiäkin suomalaisia yrityksiä, jotka lahjoittavat käytettyjä mutta hyväkuntoisia tietokoneita Kotimaanavulle.

– Näitä koneita kuljetetaan, kunnostetaan ja huolletaan pro bono -työnä, Kalmanlehto yksinkertaistaa prosessia, Kotimaanavun tuottaja Ilkka Kalmanlehto kertaa. 

Koronavirusepidemia on lisännyt avuntarvitsijoiden määrää, sillä moni suomalainen on joutunut epidemian vuoksi työttömäksi, lomautetuksi tai muuten kiperään tilanteeseen. 

– Tarve on suuri ja tarkkaa lukumäärää on mahdotonta sanoa. Koronakeväänä arvioimme yhdessä opetushallituksen kanssa, että yli 10 000 koneelle on tarvetta. Edelleen kyse on tuhansista.

– Tavoitteenamme vuonna 2020 olisi saada 5 000 konetta, josta vielä parisentuhatta konetta puuttuu, hän jatkaa. 

Huijareille ei anneta jalansijaa

Samalla, kun etätyön ja -opiskelun määrä kasvaa, myös erilaiset huijarit ovat aktivoituneet niin verkon kuin puhelimien välityksellä.

Miten Kaikille kone -kampanjassa varmistutaan avuntarvitsijan vilpittömyydestä?

Kalmanlehdon mukaan Kotimaanapu yhdessä muiden toimijoiden kanssa selvittää huolellisesti, että koneensaajalla on opiskelupaikka, jossa tämä suorittaa opintojaan, ohjatusti ja todistetusti. 

– Kaikki jakelu on koordinoitua mahdollisten epäselvyyksien estämiseksi ja myös siksi, että usein koneen saaja tarvitsee myös muissa asioissaan.

– Sen vuoksi meillä on paikallisesti ympäri Suomen Kotimaanavun verkostossa työntekijöitä, jotka yhdessä arvioivat avun tarpeen autettavan kanssa. 

Kotimaanavun apuna useita toimijoita

Avuntarpeen kartoituksessa ja tietokoneiden luovutuksessa diakoniatyöntekijöiden sekä sosiaalialan ammattilaisten merkitys on suuri.

– Me kartoitamme asiakasperheitä, joilla on tarvetta tietokoneelle, diakonissa Merja Korhonen selventää rooliaan Kaikille kone -kampanjassa.

– Olemme diakoniatyössä ja kohtaamme ihmisiä monenlaisissa elämäntilanteissa, esimerkiksi erilaisten taloudellisten huolien keskellä, diakonissa ja pastori Leena Nygård jatkaa. 

– Teemme yhteistyötä Kaikille kone -kampanjassa ja olemme saaneet sitä kautta monta läppäriä alueemme koululaisille ja opiskelijoille, Nygård lisää. 

"Tuntuu kivalta"

MTV Uutiset seurasi, kun diakonissa Merja Korhonen luovutti 12-vuotiaalle Lili Saaristolle tietokoneen Vartiokylän kirkon seurakunnan tiloissa.

Vaikka Lili itse suhtautui luovutukseen rauhallisesti, tytön äiti oli silminnähden onnellinen ja vilpittömän kiitollinen.

– Tuntuu kivalta, Lili kommentoi tuoreltaan koneen luovutuksen jälkeen. 

Myös Esko Eerikäinen mukana kampanjassa

Hyväntekeväisyyskampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Tiistaina (24.11.) Tavastialla järjestettiin kampanjan hengessä hyväntekeväisyyskonsertti, jossa live-musiikin lisäksi kampanjassa mukana olevat tahot pääsivät ääneen. 

Illan juonsi Radio Novan radioäänenä tunnettu Esko Eerikäinen, joka itse on saanut radiokuulijoilta paljon palautetta siitä, kuinka etäkoulunkäynti on toisille perheille oikea, aito ongelma. 

– Tarinoita on tullut paljon nimenomaan siitä, että hävetään, kun ei oikein tiedetä, miten ja mistä saisi hankittua tietokoneen, Eerikäinen kertoo MTV Uutisille. 

Eerikäinen huomauttaa, että lapset, joilla ei ole tietokonetta, ovat koulumaailmassa hyvin eriarvoisessa asemassa kuin ne lapset, joilla on mahdollisuus omaan tietokoneeseen.

Hänen mukaansa tietokonettomuus voi johtaa kiusaamiseen tai siihen, että lapsi tai nuori tipahtaa pahemman kerran muiden kelkasta. 

– Jos sulla ei ole tietokonetta, sä häpeet sitä, jäät koulusta jälkeen, sä eristäydyt. Tää saattaa vaikuttaa niin moneen tekijään.

– Onneksi tästä puhutaan nykyään enemmän ja siitä ei tehdä hävettävää asiaa, Eerikäinen sanoo tyytyväisenä. 

Kuuntele Esko Eerikäisen haastattelu yllä olevalta videolta!

Voit lukea Kaikille kone -kampanjasta lisää kampanjan verkkosivuilta

Lue myös:

    Uusimmat