Laila oli hakemassa hävikkiruokaa vähävaraiselle perheelle, kun hyväsydäminen mies halusi auttaa ostamalla kärryllisen ruokaa – "Lopuksi hän laittoi vielä ison suklaarasian"

Koronakriisi kasvattanut ruoka-avun tarvetta 6:33
Katso yllä oleva video: Koronakriisi on kasvattanut ruoka-avun tarvetta.

Lohjalainen hyväntekijä Laila Janhunen kohtasi alkuviikolla paikallisessa ruokakaupassa sydäntä lämmittävän tilanteen, joka sai hänelle kyyneleet silmiin.

Jo usean vuoden ajan vähävaraisia eläkeläisiä auttanut Janhunen sai alkuviikolla yhteydenoton yksinhuoltajaperheen äidiltä, joka kertoi, ettei perhe ole syönyt mitään kunnon ruokaa muutamaan päivään.

Tänä vuonna myös vähävaraisia lapsiperheitä auttanut Janhunen päätti tarttua toimeen ja saikin läheisestä M-market Paloniemestä hävikkiruokaa vietäväksi apua tarvitsevalle perheelle.

"Lopuksi hän laittoi ison suklaarasian kärryyn"

Kun Janhunen meni hakemaan kauppiaan pakkaamaa hävikkiruokakassia, kassalla sattui olemaan samaan aikaan paikkakuntalainen Janhuselle tuntematon mies, joka kysyi Janhusen toiminnasta.

– Kun kerroin, mitä tulin hakemaan, hän sanoi, että ota ostoskärry ja kerää kaikki, mitä apua tarvitseva perhe on pyytänyt, ja hän maksaa. Näytin ostoslistan miehelle ja sanoin, ettei ole pakko kaikkia ostaa, mutta mies velvoitti minua keräämään kaikki tuotteet.

– Vielä lopuksi hän laittoi ison suklaarasian kärryyn ja sanoi, että se on hyvän joulun toivotus tuntemattomalta mieheltä, hän muistelee.

Katso yllä oleva video: Koronakriisi on kasvattanut ruoka-avun tarvetta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"Kyllä siinä itku tuli"

Janhunen kertoo nähneensä paljon perheiden vaikeita tilanteita, mutta miehen avuliaisuus sai hänet herkistymään.

– Kyllä siinä itku tuli, ja siellä perheessä oli yhtä herkässä itku kuin minullakin. Perheen äiti sanoi minulle, että nyt he pärjäävät useamman viikon, kun heillä on ruokatarvikkeita.

Janhunen tietää itsekin, millaista on olla avun tarvitsijan osassa, kun hän neljä vuotta sitten halvaantui.

– Putosin sellaiseen kuoppaan, että en saanut apua mistään. Yksityisyrittäjänä sain kuitenkin siirrettyä siivousyritykseni tyttäreni perheelle, hän kertoo.

Sairastuminen jätti jälkeensä pysyvästi avun tarpeen. Janhusella on omaishoitaja, joka auttaa häntä yhä muun muassa kuljetuksessa ja ruokailussa.

– Tarvitsen kokonaisvaltaisesti apua, mutta sydämestä riittää jakaa apua toisille.

Auttaja: "Joskus on itsellänikin ollut vaikeaa, niin tiedän, mistä on kyse"

M-market Paloniemen kauppias Piritta Pätäri kertoo, että he tekevät Janhusen kanssa yhteistyötä muun muassa hävikkiruoan jakamisessa.

– Olemme sopineet, että hän voi soittaa, ja mielellämme annamme hävikkiruokaa sellaiseen käyttöön, että siitä on todella hyötyä eikä ruokaa tarvitse heittää biojätteisiin.

– Yleensä hävikkiruoka on sitä, mitä laitetaan kiertoon, mutta harvemmin pystytään jakamaan sellaista, mikä on hyvillä päiväyksillä, Pätäri harmittelee.

MTV Uutiset tavoitti myös vähävaraisen perheen ruokakassien maksajan Tuukka Peltosen, joka kertoo päättäneensä heti auttaa, kun tilanne selvisi hänelle.

– Olen yleisesti tykännyt auttaa, jos ihmisillä on hätä. Satuin olemaan paikalla, ja päätin toteuttaa sen. Ei sen kummempaa, rakennusalan yrittäjänä työskentelevä Peltonen toteaa vaatimattomasti.

– Joskus on itsellänikin ollut vaikeaa, niin tiedän, mistä on kyse. Olen tehnyt sellaisia spontaaneja arkipäiväisiä avunantoja. Se on varmaan kotoa lähtenyt tällainen kasvatus, hän pohtii.

Peltonen toivoisi, että ihmiset auttaisivat enemmän spontaanisti apua tarvitsevia.

– Varsinkin näin korona-aikana, kun ihmisillä on mennyt työpaikkoja. Olisi tosi kiva, että ihmiset auttaisivat oikeasti toisiaan.

Ruoka-avun tarvitsijoiden määrä kasvanut

Laila Janhunen kertoo omasta kokemuksestaan, että korona-aika on lisännyt avun tarvitsijoita paljon myös Lohjalla.

– Eilen tapasin perheenäidin, joka on ollut kolme kuukautta työttömänä eikä vieläkään ole saanut Kelalta mitään päätöstä. Silloin alkaa olla tilanne, että menee asunnot ja kaikki.

Janhunen kertoi Tuukka Peltosen auttavan käden tarjoamisesta paikallisessa Facebook-ryhmässä, mikä sai aikaan sen, että myös muut ihmiset ovat tarjonneet apuaan.

Janhuselle on toimitettu muun muassa lahjakortteja ruokakauppaan, jotka hän aikoo jakaa tulevana sunnuntaina eteenpäin.

– Jaan sunnuntaina vähävaraisten perheiden lapsille joulukalentereita, ja nyt voin jakaa myös lahjakortteja. Pienestä jyväsestä lähti oikein suuri auttamisen halu ihmisissä, Janhunen iloitsee.

Peltonen puolestaan haluaa kiittää Janhusta toiminnastaan.

– Haluaisin sanoa, että olen hirveän kiitollinen tällaisille ihmisille, kuten Laila Janhunen, joka hoiti ostoskassien välityksen. Minusta on hienoa, että tällaisia ihmisiä löytyy.

"Hankalan tilanteen kanssa ei saa jäädä yksin"

Hankalassa elämäntilanteessa oleville Laila Janhunen haluaa luoda rohkeutta pyytämään apua.

– Yksin ei saa jäädä tilanteen kanssa. Aina löytyy joku auttava taho. Seurakunnan diakonit, Vapaaseurakunta ja meillä Lohjalla toimiva työttömien ruokajako auttavat, joten ihan vain reilusti kysymään ja pyytämään apua.

Janhunen sanoo ymmärtävänsä myös sen, että avun pyytäminen tai oman tilanteen tunnustaminen voi aiheuttaa häpeän tunnetta tai masennusta.

– Vaikka aina ei näe ulospääsyä tilanteesta, niin siltikin rohkaisen pyytämään apua heti.

Lue myös:

    Uusimmat