Mainos

MTV:n uutisjuttu innoitti naiskaksikon hullunhauskaan tempaukseen lapsille – "Tehdään se, mitä sydän sanoo oikeaksi"

Karin Äijö sai ystävältään pähkähullulta kuulostaneen ehdotuksen kaksi viikkoa sitten. Ystävä Siru Nurmi oli lukenut MTV:n artikkelin vähävaraisten perheiden lapsista, joille kesälomien alku tarkoittaa yhtä lämmintä ruokaa päivässä vähemmän. Heistä, joille lomilta kouluun paluu on nöyryytystä muiden lasten kerskaillessa kalliista ulkomaanmatkoista ja toiminnantäyteisistä kesäpäivistä.

Nurmi sai idean ilmaisen lastentapahtuman järjestämisestä. Tarkoituksena oli antaa myös pienituloisten perheiden lapsille mahdollisuus mielekkääseen kesälomatekemiseen, edes yhtenä päivänä.

Äijö lähti mukaan välittömästi. Hänen tehtäväkseen tuli lahjoitusten ja yhteistyökumppanien järjestäminen. Tehtävä sopi naiselle mainiosti, sillä hänellä oli jo ennestään kokemusta vapaaehtoistyöstä.

Tapahtuma näkee päivänvalon huomenna Vaasassa, kun ilmainen, lapsille suunnattu Laivapuiston Lomarieha käynnistyy.

Kahdessa tunnissa valtava palautevyöry

Naiset ilmoittivat aikeistaan Facebookissa. Positiivisen palautteen määrä oli hurja, ja Äijö sai valtavasti yhteydenottoja tahoilta, jotka tahtoivat ottaa osaa tapahtuman järjestämiseen.

– Ei mennyt kuin kaksi tuntia, kun palautetta alkoi tulla hurjat määrät. Yritykset, seurat ja yhdistykset lähtivät heti mukaan, Äijö päivittelee puhelimessa.

Naiset lähtivät rakentamaan tapahtumaa tyhjästä. Kahden viikon aikana mukaan on saatu kymmeniä yrityksiä, jotka ovat lahjoittaneet tapahtumaan ruokaa, juomaa, herkkuja, harrastevälinteitä ja bajamajoja. Urheiluseurat ovat luvanneet keksiä tapahtumaan liikunnallista ohjelmaa ja paikallinen hevostalli järjestää päivän aikana poniajeluita.

Vetonaulaksi on ilmoitettu myös rapsutuksista nauttiva minipossu.

 – Ei tätä itsekään täysin käsitä, mitä on saatu aikaan, Äijö toteaa.

Äijö arvioi, että tapahtumaa on lähdetty sponsoroimaan innokkaasti, sillä tapahtuman taustalla on vain yksityishenkilöitä, eikä yksittäisen seurakunnan, yrityksen tai järjestön nimi leimaa koko tapahtumaa.

Nainen kertoo, että myös yritysten puolelta ollaan lähdetty mukaan vilpittömin mielin.

– Makkarantoimittajat eivät soittaessani paljon kyselleet, että mitä me tästä saamme. Tämä on niin käsittämättömän hieno tunne, että tässäkin kaupungissa välitetään tällä tavalla lapsista.

Menestyneitä tempauksia jo aiemmin

Hyväntekeväisyystyö on Äijölle tuttua jo muutaman vuoden ajalta. Vuonna 2012 itsenäisyyspäivän aikoihin hän lupasi Facebookissa ryhtyvänsä välittämään ruokaa apua tarvitseville.

Hän vetosi ystäviinsä ja toivoi, että ihmiset auttaisivat häntä hankkeessa ja toimittaisivat hänelle lahjoituksia, joita hän voisi jakaa eteenpäin.

Ihmiset vastasivat kutsuun. Keräyspiste siirtyi pian Äijön eteisestä paikalliseen seurakuntakeskukseen tilanpuutteen vuoksi. Tempaus nimettiin Joulupussi-keräykseksi, ja se järjestettiin myös viime talvena.

Tammikuussa 2014 Äijö päätti ottaa yhteyttä Vaasassa ja lähialueilla sijaitseviin ruokakauppoihin. Tarkoituksena oli ryhtyä jakamaan ylijäämäruokaa myös joulun lisäksi myös kalenterin kaikkina muina päivinä.

Vaasan lähimmäisyhdistyksen kanssa järjestetty hanke osoittautui taas menestykseksi: mukaan lähti 24 kauppaa ja ylijäämäruokaa ryhdyttiin jakamaan päivittäin suurperheille, opiskelijoille, työttömille, vähävaraisille ja kaikille muille, jotka olivat apua pyytäneet.

Raaka myynnin ammattilainen asialla

Äijö suhtautuu hyväntekeväisyystyöhön intohimoisesti ja välillä naisen ylitsevuotavaa intoilua kuunnellessa tuntuu itsestäänselvältä, että hän on tehnyt pitkän uran sosiaali- ja terveysalalla. Todellisuus on kuitenkin toinen.

– Minä olen kuule raaka myynnin ammattilainen, nainen lataa.

Äijö on ollut muun muassa mukana perustamassa ABC-huoltoasemaketjua, vetänyt parhaimmillaan 28 henkilöstöravintolaa ja työskennellyt vakuutusalalla. Nainen kertoo, että bisnesmaailman opeista on ollut hyötyä myös hyväntekeväisyystyössä.

– Sain paljon kontakteja ja rohkeuden ottaa ihmisiin yhteyttä. Toisaalta ehkä siinä on taustalla myös pohjalaisuutta, kun en anna helposti periksi.

Uranaisen elämä lähti uusille urille viisi vuotta sitten, kun hänellä diagnosoitiin borrelioosi ja neurologinen sairaus. Äijö kertoo suunnanmuutoksen olleen jyrkkä. Yhtäkkiä hän istui pyörätuolissa. Puhekykykin on välillä kadonnut.

– Silloin ryhdyin miettimään omaa elämääni ja niitä menetyksiä, joita sairastaminen on tuonut mukanaan. Se pysäytti minut täysin.

Tehdään se, mitä sydän sanoo oikeaksi

Seurasi masennusta ja itseinhoa. Äijö kertoo rypeneensä hetken epäuskossa ja pohtineensa, että miksi juuri hänen piti sairastua. Pian hän kuitenkin totesi itselleen, että aina on ihmisiä, joilla asiat ovat vielä huonommin.

– Tahdonkin haastaa ihmisiä, että jokainen jättäisi välillä omaan napaan tuijottamisen. Sen ainaisen jankuttamisen – ”minun harrastukset, minun lomamatkat, minun pelit, minun auto, minun sitä ja tätä”.

Ymmärryksen taustalla oli Äijön mukaan lapsuudesta asti mukana kulkeneet hyveet, kiitollisuus ja nöyryys.

– Ei tässä maailmassa voi henkseleitä paukutella. Ollaan mielummin aitoja ihmisiä ja tehdään se, mitä sydän sanoo oikeaksi.

Vuoden 2015 jouluna Äijön terveydentila romahti entisestään, eikä nainen voinut enää osallistua vapaaehtoistyöhön entiseen tapaan. Päivittäinen ylijäämäruoan jakaminen sai jäädä mukaan tulleiden 46 vapaaehtoisen hoidettavaksi.

Halu auttaa on kuitenkin edelleen tallella. Nykyään Äijö tekee etsivää vanhustyötä ”kahden kylähullun firmassa”.

Nainen kiertää kaupungilla pienen koiransa kanssa ja kohtaa vanhuksia, kyselee kuulumisia ja tarjoaa tarvittaessa apua arkisissa askareissa – niin ja keskiviikkona tulisi isännöidä tapahtumaa, jonne odotetaan satoja kävijöitä.

– Voisi sanoa, että mahdollisesti minulla jonkinlainen luonnevikakin on. Eihän kukaan normaali ihminen lähde tällaiseen ihan huvin vuoksi, hän nauraa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.