Mainos

Estonia -raportti ei syyttele

Estonia upposi kovan merenkäynnin takia. Näin arvioi autolautan uppoamisen syytä kolmen vuoden ajan pohtinut suomalais-virolais-ruotsalainen komissio.

Ruotsin TV2:n Striptease-ohjelma on paljastanut raportin sisällön, vaikka se julkistetaan virallisesti vasta kuukauden kuluttua. Raportin mukaan kova vasta-aallokko rikkoi Estonian keulavisiirin ja sen lukot.

Aluksen omistanutta varustamoa ja rakentajaa ei arvostella raportissa lainkaan. Miehistö saa moitteet siitä, että kaulavisiirin alareunan niin sanotun atlanttilukon sensorit oli irroitettu ja johdot oli katkottu. Tämän takia komentosillalla ei voitu tietää oliko atlantilukon pultti paikoillaan vai ei. Puutteellisen huollon takia keulavisiiri oli vääntyillyt, minkä takia pultti ei mennyt paikoilleen kuin lekan voimalla.

Lehtola: raportin uutisointi yksipuolista

Autolautta Estonian onnettomuutta tutkineen komission loppuraporttia koskeva uutisointi on ollut yksipuolista. Näin kommentoi kansainvälisen tutkimuskomission suomalaisjäsen Kari Lehtola ennalta julkisuuteen vuotaneita tietoja loppuraportin sisällöstä.
-Esillä ovat olleet lähinnä muutamat detaljit. Kuitenkin jokaisen yksittäisen kohdan irrottaminen kokonaisuudesta synnyttää vaaran keskustelun ajautumisesta hakoteille, Lehtola sanoi tänään.

Hänen mielestään "uutisoinnin perushenkenä" on lisäksi jo pidempään ollut se, että erityisesti virolaiset merimiehet ja laivan hoito on otettu suurennuslasin alle. Lehtola kertoi tänään, ettei kansainvälinen Estonia-komissio lähde kommentoimaan julkisuuteen vuotaneita tietoja loppuraportin sisällöstä. Komissio ei aloita keskustelua onnettomuuden syistä ennen joulukuuta, jolloin raportti virallisesti julkistetaan.

-Me tulemme asiassa ulos nimenomaan koko todistusmateriaalimme ja perusteluidemme kanssa, Lehtola selvitti komission linjaa. Hänen mukaansa komissio pyrkii ilmoittamaan loppuraportin tarkan julkaisuajankohdan lähipäivinä.
(TS-MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.