Mainos

Esa-Pekka Salonen odottaa Los Angelesin uutta konserttisalia

Esa-Pekka Salonen aikoo jatkaa Los Angelesin filharmonikkojen johdossa vielä vuosia. Sapattivuottaan säveltäjänä viettävä kapellimestari sanoo tehtäväkseen nostaa orkesterin taiteellisen tason niin korkealle kuin mahdollista. Hän arvioi kahdeksan vuoden työn alkaneen viime vuosina kantaa hedelmää.

-Parin viime vuoden aikana orkesterissa on tapahtunut taiteellinen läpimurto. Kun vielä uusi konserttisali avataan Los Angelesissa 2003, en voi kuvitellakaan olevani muualla silloin, Salonen kertoi Viitasaarella lauantaina. Hän vetää parhaillaan työpajaa säveltäjille uuteen musiikkiin keskittyvällä Musiikin aika -festivaalilla.

Salonen kaavailee nauttivansa kapellimestarityönsä hedelmistä Los Angelesissa vielä jonkin aikaa uuden konserttisalin valmistuttuakin, mutta ei usko enää sen jälkeen ottavansa vastaan ylikapellimestarin tehtäviä mistään.
-Olen silloin tehnyt yli kymmenen vuoden rupeaman Los Angelesissa, ja on aika mahdoton ajatus enää aloittaa vastaavaa jossakin muussa amerikkalaisessa kaupungissa. Täytyy valita aika tarkkaan mitä tekee, sillä näitä kymmenvuotisjaksojahan ei ole loputtomasti, Salonen sanoo.


Salonen arvelee siirtyvänsä kapellimestarina vapaaksi taiteilijaksi ja jättävänsä enemmän aikaa sävellystyölle. -Minulla on niin monta kappaletta säveltämättä, jotka haluaisin vielä säveltää, että sille puolelle alan kallistua pikku hiljaa, hän pohtii.

Salosen sapattivuosi on tuottanut suuren pianoteoksen ja kamarimusiikkia. Syksyksi on luvassa kuoromusiikkia ja teos Radion sinfoniaorkesterille. Hän suunnittelee myös oopperaa Peter Hoegin romaaniin Nainen ja apina.

Ylikapellimestari Salonen palaa syksyllä Los Angelesiin, jossa on luvassa "ihan tavallista elämää". Suunnitelmissa on myös kolme viikkoa kestävä Stravinski-festivaali. Salonen mainitsee festivaalin ohjelmistosta Olli Mustosen, joka tulkitsee kaikki Stravinskin painokonsertot.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.