Mainos

Erot kasvavat: Rakentaminen keskittyy etelään – muu Suomi näivettyy

Uusimaa vastaa jo 65 prosenttisesti koko maan uudisrakentamisesta. Tämä on kaikkien aikojen ennätys. Kehitys piristää pääkaupunkiseutua. Muu Suomi kärsii.

– Me kilpailemme samoista yrityksistä ja samoista investoijista kuin muutkin maat ja siinä mielessä on todella tärkeää, että edes pääkaupunkiseutu on pystynyt säilyttämään vetovoimaisuutensa, sanoo Rakennusteollisuuden viestintäjohtaja Merja Vuoripuro.

Pelkästään pääkaupunkiseutu vastaa yksin yli 60 prosentin osuudella koko maan uudisrakennustuotannosta. Silti etelässäkään rakentamistahti ei ole viime aikoina juurikaan lisääntynyt.

Syy ennätyskehitykseen johtuukin siitä, että muu Suomi näivettyy.

– Kaupungistumiskehitys on voimistunut taantumassa entisestään. Resurssit keskittyvät entistä voimakkaammin pääkaupunkiseudulle. Rakennusalan työpaikat vähenevät ja työttömyys kasvaa taantuvilla alueilla, Vuoripuro jatkaa.

Näkyvissä heikkoa valoa

Suomessa vuodesta 2008 lähtien rakentaminen on supistunut kahta vuotta (2010 - 2011) lukuun ottamatta, ja rakentamisen määrä on painunut varsin alhaiselle tasolle.

Rakentamisen aloitusmäärät ovat tosin pääkaupunkiseudullakin olleet viime vuodet vaatimattomalla tasolla, mutta tänä vuonna aloitukset ovat nousseet ja liikkeelle on lähtenyt useita merkittäviä hankkeita. Pk-seudun tilauskanta on nyt 4,5 miljardin euron tasolla.

Yleisemmin heikko suhdanne näkyy heikkoina tuloksina.

Rakennusteollisuuden mukaan talonrakennusyritysten keskimääräinen liikevoitto ennen satunnaisia eriä ja veroja oli 3,1 prosenttia vuonna 2014. Viimeisen kymmenen vuoden aikana voitto jäi korkeimmillaankin vajaaseen 7 prosenttiin.

Toisaalta rakennusalan konkurssit ovat viime vuosina vähentyneet selvästi. Ja ylikeskittymisen on nähty lisäävän toimialan sisäistä kilpailua.

– Monet maakuntien pk-yritykset ovat viime vuosina tulleet entistä aktiivisemmin pääkaupunkiseudun markkinoille, toteaa Vuoripuro.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.