Erittäin harvinainen kahden linnun risteymä löydetty Sodankylästä – "Käytös koituu luultavimmin lajin kohtaloksi"

1:20
Harvinainen lintulajien risteymä löytyi Sodankylästä. Tältä se näyttää!

Sodankylästä on löydetty uusi lintulajike, joka on tutkimusten mukaan varmuudella pyyn ja riekon risteymä eli hybridi. Linnut muistuttavat ulkonäöltään riekkoja, mutta selvinneiden tutkimustulosten mukaan niiden äiti on pyy.

Löytö tehtiin, kun sodankyläläinen Alpo Laitila huomasi pihamaallaan kaksi vaaleaa lintua, mutta hän ei tiennyt mistä lajikkeesta oli kyse.

Lintujen käytös oli hyvin kesyä ja hän päätti ottaa vanhaan tuttuunsa Timo Helteeseen yhteyttä, joka on Metsätutkimuslaitoksen entinen erikoistutkija ja Oulun yliopiston eläinekologian dosentti. Helle on erikoistunut riekkojen kuvaamiseen.

Harvinaisesta risteymästä kertoi ensimmäisenä Yle

Ääntely muistutti omituista mokellusta

Helle saapui Laitilan maatilalle ja onnistui kuvaamaan yksilöt, mutta häntä alkoi mietityttämään lintujen outo käytös ja ääntely.

– Ne koittivat äännellä riekoille tyypillistä kopeik kopeik kopeik -ääntä, mutta ääntely oli kuitenkin omituista mokellusta, kuvailee Helle.

Helle saapui lumentulon jälkeen uudelleen kuvaamaan lintuja Laitilan maatilalle, jolloin heille viimeistään valkeni, että ne olivat todennäköisesti pyyriekon risteytymiä.

– Lähetimme lintujen ulostenäytteet tutkittavaksi Oulun yliopistoon ja Norjassa sijaitsevan Trondheimin luonnontutkimukseninstituuttiin.

Tutkimustulokset varmistivat epäilykset oikeiksi. Lintujen äiti oli pyy ja isä oli riekko. Tunnetuin kanalintujen risteymä lienee korpimetso eli teeren ja metson jälkeläinen. Sodankylän pyyriekkoa voisaan pitää erittäin harvinaisena. 

– Ruotsin Göteborgin museossa on pyyriekosta näyte vuodelta 1927, ja se oli saatu jostain päin Norjaa, kertoo Helle.

Pyyriekkojen sijainneista ei ole tällä hetkellä mitään tietoa, mutta niille voi olla käynyt huonosti, arvioi Helle.

Katso videolta Timo Helteen haastattelu, josta selviää muun muassa, mitä Helle epäilee Pyyriekoille käyneen.

Juttua muokattu kello 14.46: asiasta kertoi ensimmäisenä Yle

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja