Erilaiset äidit -perhe Huttunen-Väätäinen: Kuinka syömishäiriö vaikuttaa lapsen odotukseen?

Erilaiset äidit -sarjan viimeisessä, kymmenennessä jaksossa maanantaina 11. marraskuuta tutustutaan Emilia Huttuseen ja Topias Väätäiseen, joiden kolmehenkinen perhe täydentyy pian pienokaisella. Emilian odotusaikaa varjostavat ajatukset, jotka liittyvät hänen sairastamaansa syömishäiriöön.

Emilia Huttunen,21, ja Topias Väätäinen, 24, odottavat innolla tyttärensä Avan, 2, pikkusisaruksen saapumista maailmaan. Avan syntymän jälkeen Emilia sairastui anoreksiaan ja raskauden edetessä hän yrittää tehdä kaikkensa pysyäkseen terveenä. Omassa kehossa tapahtuvia muutoksia tulevan kahden lapsen äidin ei ole tälläkään kertaa ollut helppo hyväksyä.

Muuttuva keho herättää ajatuksia

Kun vatsa alkoi raskauden myötä kasvaa, mietityttivät muutokset Emiliaa. Tulevan kahden lapsen äidin paino on noussut reippaasti raskauden aikana, eikä pahoinvointi ole helpottanut synkkien ajatusten sulattelemista.

– Aloin kuitenkin saamaan hyvää palautetta siitä, että näytän upealta, vaikka kiloja on tullut. Siksi päätin olla stressaamatta koostani ja olen yrittänyt nauttia siitä, että olen raskaana, sillä kohta se on kuitenkin ohi, Emilia kertoo.

Moni tuleva äiti ihastuu raskausaikana muuttuvaan kehoonsa. Emilia ymmärtää sen, että raskauden myötä pyöristyvä vatsa herättää lämpimiä tunteita. Emilia kuitenkin myöntää avoimesti, että odotusaika ei ole ollut hänen elämänsä onnellisinta aikaa.

– Kyllä minustakin raskausmaha on kaunis, mutta raskaus ei vain ole minun juttuni. En viihdy raskaana ollessani nahoissani, enkä intoile olotilaani, Emilia kertoo avoimesti.

Lähipiirin tuki on korvaamatonta

Emilian ensimmäinen synnytys oli dramaattinen ja tästä syystä hän odottaa myös kuopuksensa syntymistä pelonsekaisin tuntein. Pahoinvointi on niin ikään asettanut omat haasteensa kaksivuotiaan Avan äidille. Läheiset ovat olleet Emilialle korvaamaton tuki Avan hoidossa silloin, kun hän itse on ollut voimaton tai voinut pahoin.

– Olen ollut paljon isoäitini luona. Minä miltei asuin siellä alkuraskauden ajan. Olen viettänyt paljon aikaa myös vanhemmillani silloin kun he ovat olleet kotona. Läheiseni ovat olleet suuri apu Avan hoitamisessa kun olen itse joutunut lepäämään. Meillä on myös katsottu paljon Muumeja, Emilia hymyilee.

Myös Emilian mies Topias on ollut tärkeä tuki raskauden edetessä. Etenkin alkuraskaudesta Emilian syömishäiriö mietitytti tulevaa kahden lapsen isää. Emilia itse on tehnyt kaikkensa pitääkseen mielensä kirkkaana – ja onnistunutkin siinä tähän saakka todella hyvin.

– Minulla on itselläni vakaa aikomus pysyä terveenä ja tiedän, että vaikka sairastuisin ja en sitä itse tajuaisi, niin läheiseni huomaisivat sen nopeasti, Emilia toteaa.

Jakson perhe: Emilia Huttunen, Topias Väätäinen ja 2-vuotias tyttö Ava.


ERILAISET ÄIDIT AVAlla maanantaisin klo 21.

Lue myös:

Twiittaa sarjasta hashtagillä #erilaisetäidit.

Katso edellinen jakso: Perhe Karppanen-Pihlajamaa

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat