Mainos

Erikoissairaanhoidon jonot lyhenivät hoitotakuun ansiosta

Hoitotakuu alkaa vähitellen purra kunnolla useimpien sairaanhoitopiirien hoitojonoihin. Jonot ovat lyhyempiä kuin koskaan aiemmin hoitotakuulain voimassaoloaikana. Tilanne on parantunut tai pysynyt ennallaan 17 sairaanhoitopiirissä, mutta huonontunut kolmessa. Erityisesti kaihileikkausten odotusajat ovat lyhentyneet.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on pystynyt hoitamaan viime syksyn aikana lähes kaikki yli puoli vuotta hoitoa odottaneet. Joulukuun lopussa ylipitkissä jonoissa oli enää ainoastaan alle 20 potilasta, mikä on jopa noin 2400 vähemmän kuin elokuussa.

Pohjois-Pohjanmaalla jonot lyhenivät, Kymenlaaksossa huonompaan suuntaan

Myös Pohjois-Pohjanmaalla on pystytty lyhentämään reippaasti odotusaikoja. Sairaanhoitopiirissä oli yli puoli vuotta hoitoa odottaneita potilaita enää runsaat 50. Jonot lyhenivät tuntuvasti myös Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiireissä.

Selvästi huonompaan suuntaan mentiin vain Kymenlaaksossa. Siellä oli joulukuun lopussa yli puoli vuotta hoitoa odottaneita potilaita vielä lähes 240 eli noin 160 enemmän kuin elokuun lopussa.

Ylipitkissä jonoissa yhä yli 1200 potilasta

Vuodenvaihteessa oli vielä kaikkiaan yli 1200 erikoissairaanhoidon potilasta, jotka olivat odottaneet hoitoon pääsyä yli puoli vuotta. Tämä on kuitenkin noin 3300 vähemmän kuin elokuussa. Yli puolet näistä ylipitkissä jonoissa olleista jonotti silmäleikkaukseen.

Tietoja perusterveydenhuollon yhteydessä toteutettavasta erikoissairaanhoidosta kerättiin 31 yksiköstä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.