Erika Vikman teki suunnitellun täyskäännöksen tyylissään vuosi sitten – kummastelee sitä, miksi naisen avoin seksuaalisuus on yhä joillekin skandaali

15:44
Erika Vikman joutui Possen piinapenkkiin.

Erika Vikmanin rajusti muuttunut tyyli on puhuttanut kuluneen vuoden aikana. Uudistunut tyyli on laulajan mukaan juuri sitä, mitä hän on aina halunnut olla.

Laulaja Erika Vikman, 28, kilpailee kappaleellaan Syntisten pöytä tulevassa Emma Gaalassa vuoden biisi -kategoriassa. Emma Gaala on määrä järjestää 14. toukokuuta Helsingin Hartwall Arenalla ilman yleisöä. 

Vikman kertoi MTV Uutisille Emma Gaalan etäpressitilaisuudessa olleensa otettu ehdokkuudesta. Tunnustus oli yllätys, vaikka Vikman alleviivaa Syntisten pöydän ansainneen paikkansa kategoriassa. 

– Tämä on mulle ihan uusi sivu uralla, kun noteerataan noin isossa mittakaavalla, niin olen kyllä tosi onnellinen. 

Vuonna 2020 Vikman todella asetti näyttävästi uuden vaihteen silmään urallaan. Vikmanin mukaan 2020 oli hänen uransa tähän mennessä paras, sillä hän sai vihdoin toteuttaa niitä visioita, joihin hän on kertomansa mukaan aina tähdännyt. Vuoden 2020 Uuden musiikin kilpailussa mukana ollut Cicciolina räjäytti ensin toden teolla pankin julkaisunsa jälkeen. 

– Se oli aika kova riski, sen biisin julkaisu. Me ei yhtään tiedetty, mikä vastaanotto voi olla, mutta se muodostui lopulta jonkinlaiseksi ilmiöksi jopa. Se biisi ja UMK olivat kaikin puolin tosi tärkeitä etappeja mulle. 

Cicciolinan menestyksen perusteella Vikman uskalsi tiimeineen ryhtyä rakentamaan "sisarbiisiä". Lopputuloksena syntyi Syntisten pöytä, jolla pyrittiin vaikuttamaan yhä syvemmin yhä laajempaan kuulijakuntaan. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Vikman kiittelee tyylinmuutoksensa mahdollistamisesta ympärillään työskennelleitä tahoja Mökkitie Recordsilla, jotka antoivat tilaa Vikmanin vahvoille visioille. 

– Ehkä on ennen tässä uralla ollut sellainen ongelma, että en ole tullut ymmärretyksi eikä kuulluksi, eikä myöskään otettu niin tosissaan ja uskottu mun visioon. Mutta silloin kun tiimi puhaltaa yhteen hiileen, voi siitä tullakin jotain. 

Cicciolinan saama suosio yllätti Vikmanin, joka oli varautunut myös toisaalta siihen, etteivät kaikki olisi kappaleesta mielissään. Yllättävää oli kuitenkin myös se, kuinka paljon ulkomaalaisia faneja Vikman on saanut kappaleen myötä. 

– Edelleen tuolla somessa ulkomaalaiset ottaa muhun yhteyttä ja kysyy, että voinko tulla vaikka Englannin kiertueelle. Mietin vaan, että no joo, valloitetaas tämä Suomi tässä ensin. Se on vähän koomistakin, Vikman nauraa. 

Artistin mukaan hänen kappaleidensa sekä oman tyylinsä mukana tuleva tietynlainen provokatiivisuus lähtee täysin Vikmanista itsestään. Hän kertoo haluavansa laulaa aiheista, joita ei välttämättä kuule koko ajan radiossa. 

– Eikä se pointti ole vaan se, että haluan erottua, vaan että mulla on asiaa ja haluan tuoda sen myös ilmi, enkä varoa liikaa. Koska muuten siitä ei jää hirveästi muistijälkeä, eikä se myöskään vaikuta mihinkään. 

Pukeutuminen puhuttaa

Vikmanin musiikin lisäksi vuonna 2020 puhutti paljon hänen oma, muuttunut pukeutumistyylinsä. Henkilökohtaisesti Vikman myöntää ihmettelevänsä, miksi naisellisuutta ja avointa seksikkyyttä ihmetellään niin kovasti maailmassa, jossa samanlaista kuvastoa on nähty jo pitkään. 

– Mielestäni 2020-luvulla semmoinen on jo aika normaalia, että nainen saa tuoda naisellisuuttaan ja vaikka ihoa esiin, jos siltä tuntuu. Sen ei pitäisi tässä maailman vaiheessa olla mitenkään skandaalinomaista, varsinkin jos puhutaan poptähdestä.

– Olen kuitenkin viihdeartisti ja tykkään tuoda itseäni tietyllä tavalla leikitellen ja seksuaalisesti esiin, niin miksen sitä tekisi. Se on tapani ilmaista itseäni tässä elämänvaiheessa.

Vikman ei kuitenkaan tarkoita, että kaikkien tarvitsisi tuoda esille omaa seksuaalisuuttaan yhtä vahvasti. Mutta mikäli niin haluaa tehdä, on se täysin ok – oli kyseessä mikä tahansa sukupuoli. 

– Jotkut nauttivat siitä, että voi olla salaperäisempi oman kropan kanssa, ja se on ihan super ok. Mutta ehkä sitä asiaa puollan, että jos haluat pukeutua näin, niin sanotusti provosoivasti ja nauttia muodoistasi, niin anna mennä! Haluan taistella tuomituksi tulemisen pelkoa sekä itsensä häpeämistä vastaan. 

Kaikista tärkeintä artistille itselleen on se, että hänen musiikkinsa ja ulkoinen tyylinsä kulkevat käsi kädessä: keikalla hän haluaa tarjota katsojalleen ja kuulijalleen kokonaisvaltaisen ja yhtenäisen elämyksen. 

– Mua ei kiinnosta se, viekö mun sukkanauha sen huomion siltä, että mikä laini siinä laulussa on.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja