NY Times: Pentagon-vuodot paljastavat USA:n tietävän Venäjän armeijan suunnitelmista ja vakoilevan Ukrainaakin

Pentagonista väitetysti vuotaneet dokumentit osoittavat, miten syvälle Yhdysvallat on pystynyt soluttautumaan Venäjän turvallisuus- ja tiedustelupalveluihin, kirjoittaa amerikkalaislehti The New York Times (NYT).

Dokumenteissa näkyy, että Yhdysvallat on kyennyt päivittäin varoittamaan Ukrainaa venäläishyökkäysten aikatauluista ja jopa kohteista, NYT toteaa. Selvältä näyttää, että Yhdysvallat on hyvin perillä Moskovan sotasuunnitelmista.

New York Timesin mukaan tiedusteluraportit vihjaavat myös siihen suuntaan, että Yhdysvallat on vakoillut Ukrainan poliittista ja sotilaallista johtoa. Myös virallisia liittolaisia on vakoiltu, kirjoittaa myös The Washington Post.

Aiemmatkin tietovuodot ovat sisältäneet samankaltaisia paljastuksia liittolaisten vakoilusta. Tässä ei sikäli olekaan mitään ihmeellistä, mutta julkisilla kiinnijäämisillä tuppaa olemaan ainakin väliaikaisesti kahdenvälisiä suhteita ja yleistä luottamusta heikentävä vaikutus.

Pentagonin dokumentit vahvistavat NYT:n mukaan taajaan esitettyä ajatusta siitä, että Yhdysvallat on paremmin perillä Moskovan operaatioista kuin Kiovan suunnitelmista.

Yhdysvalloilla on dokumenttien perusteella esimerkiksi tietoa siitä, miten Venäjän armeijan esikunta valmistautuu länsimaisten panssarivaunujen saapumiseen Ukrainaan. Suunnitelmissa on esimerkiksi kouluttaa venäläissotilaille länsitankkien heikkouksia.

Jos Yhdysvalloilla todella on tietoa kenraali Valeri Gerasimovin johtaman armeijan esikunnan suunnitelmista, kertoo se paljon Yhdysvaltojen tiedustelun syvyydestä Venäjällä.

NYT:n mukaan dokumentit piirtävät kaiken kaikkiaan kuvan kovia kärsineestä venäläisarmeijasta, jolla on vakavia ongelmia Ukrainassa.

Ukrainan armeija pahassa pulassa

Dokumenttien perusteella Yhdysvallat katsoo myös Ukrainan armeijan olevan pahassa pulassa. Dokumentit ovat peräisin helmikuun lopulta ja maaliskuun alusta. Ukrainan armeijalla on dokumentin mukaan "kriittinen pula" ilmatorjunnan ammuksista, NYT kirjoittaa.

– Vuodolla on potentiaalia todella vahingoittaa Ukrainan taistelua, koska se paljastaa, mistä venäläistoimijoista Yhdysvallat tietää eniten. Näin Moskovalla on mahdollisuus tilkitä lähteet, New York Times kirjoittaa.

Entiset ja nykyiset yhdysvaltalaisviranomaiset ovat julkisesti todenneet, että vuodon aiheuttaman vahingon kokoluokkaa on vielä vaikea arvioida, mutta jos Yhdysvallat ei pysty jatkossa toimittamaan Ukrainalle tiedustelutietoa totuttuun tapaan, voi se näkyä taistelukentillä.

Tarkempia tappiotietoja

Monin paikoin dokumenteista paljastuva tieto näyttäisi vahvistavan sen, mitä yhdysvaltalaisviranomaiset ovat julkisesti sodasta sanoneet.

Dokumentit kuitenkin tuovat joihinkin arvioihin lisää tarkkuutta. Yhdysvallat on julkisesti puhunut Venäjän menettäneen noin 200 000 sotilasta suurhyökkäyksensä aikana. Dokumenttien mukaan Venäjän tappioiden arvellaan olevan 189 500–223 000 henkilöä, joista 43 000 olisi kuolleita.

Ukrainan tappioiksi Yhdysvallat on julkisesti sanonut noin 100 000 taistelijaa. Vuodon perusteella helmikuuhun mennessä Ukrainan uskotaan menettäneen 124 500–131 000 sotilasta, joista 17 500 kuolleina.

Dokumenteissa kuitenkin todetaan, että tappiolukutiedot on määritelty kategorian "alhainen luottamus" alle, joten niihin ei pidä suhtautua totuutena.

Pahin USA-vuoto sitten Snowdenin?

Useat tahot ovat kuvailleet vuotoa hyvin laajaksi. Esimerkiksi brittilehti Economistin puolustusasiantuntija Shashank Joshi kirjoittaa Twitterissä, että vuoto saattaa olla pahin sitten Edward Snowdenin paljastusten.

Dokumentit sisältävät Ukrainan ja Venäjän lisäksi Yhdysvaltojen tiedustelutietoja myös muun muassa Kiinasta ja Lähi-idästä.

Vuodon lähdettä ei tiedetä. Yhdysvallat on sanonut aloittavansa tutkinnan tapauksesta. Ukrainan mukaan dokumentit ovat tekaistuja tai muutettuja. Lisää vuodon tiedetyistä ja arvelluista taustoista voi lukea täältä.

Suomi kehittää puolustusta Ukrainan sodan opein – kaksi kriittistä kohtaa 7:11
Puolustusvoimat löysi Venäjän suurhyökkäyksestä kaksi kriittistä iskutapaa, joista Suomen puolustuksessa tulee ottaa oppia. Juttu on helmikuulta 2023.

Lue myös:

    Uusimmat