Ukraina ja Puola ryhtyvät yhdessä korjaamaan ukrainalaisia T-64-tankkeja – "Pärjänneet hyvin uudemmille venäläispanssareille"

Ukraina ja Puola alkavat yhteistyössä korjata ja huoltaa T-64-panssarivaunuja, tiedotti Ukrainan valtio-omisteinen puolustusteollisuusyhtiö Ukroboronprom lauantaina.

T-64-panssareiden yhteistyöhuolto tehdään ukrainalaisyhtiön mukaan Etelä-Puolan Gliwicessa. Täten korjauslaitos on huomattavasti paremmassa turvassa Venäjän ilma- ja ohjushyökkäyksiltä kuin siinä tapauksessa, että se sijaitsisi Ukrainassa.

Yhteistyötä on tulevaisuudessa tarkoitus laajentaa koskemaan myös T-72- ja RT-91-panssarivanuja, sanoo Ukroboronprom.

T-64 ja T-72 -tankit ovat neuvostoliittolaista alkuperää, joista ainakin ensin mainittua on valmistettu Ukrainassa. RT-91 taasen on T-72-panssarivaunuun pohjautuva puolalaistankki.

Ukrainalla arvioidaan olleen Venäjän suurhyökkäyksen alussa käytössään 890 kappaletta T-64 ja T-72 -tankkien eri versiota, kirjoittaa Panssari-lehti. Pääkalustona oli ainakin tuolloin T-64BV, joita löytyi 620 kappaletta. Kyse on 1960-luvulla käyttöön otetun T-64-tankin päivitetystä versiosta.

Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47
"Sodan suurin tankkitaistelu" käytiin ukrainalaissotilaiden mukaan Vuhledarissa, josta Ukrainan armeija julkaisi tuhontäyteisen videon helmikuussa 2023.

Sodan alussa varastossa tuhat tankki

Mahdollisen Ukrainan ja Puolan yhteisen korjauskampanjan kannalta keskeistä saattaa olla se, että Ukrainalla arveltiin sodan alussa olevan varastoissa tuhatkunta T-64 ja T-72 -tankkia, joista iso osa ei ilmeisesti ollut enää käyttökunnossa.

On mahdollista, että nyt aiempaa suurempi määrä näistä panssarivaunuista on tarkoitus saada rintamalle. Tämä on kuitenkin spekulaatiota, sillä tiedossa ei ole, kuinka paljon näistä tankeista on jo korjattu käyttökuntoon.

Reutersin haastattelussa nimeä Polyot käyttävä ukrainalaissotilas totesi äskettäin, että korjattavissa tankeissa ei ole isompia ongelmia, ne eivät vain ole olleet pitkään aikaan käytössä.

– Korjaamme ne nopeasti, ja periaatteessa kaikki prikaatimme ajoneuvot ovat käyttökelpoisia, hän jatkoi.

Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ukrainan panssarintorjuntaohjus ehtii vain vilahtaa videolla 0:28
Räjähdys väitetyn venäläistankin kyljessä: Ohjus ehtii vain vilahtaa videolla. Ukrainan armeija julkaisi videon elokuussa 2022.

"Pärjänneet hyvin uudemmille venäläispanssareille"

Kalustotappioita kuvamateriaalin perusteella laskevan Oryxin mukaan Ukraina on menettänyt sodan aikana yhteensä 480 panssarivaunua, joista 293 on tuhoutunut, 28 vahingoittunut ja 19 hylätty. 140 ukrainalaistankkia on päätynyt Venäjän sotasaaliiksi.

Ukraina on todennäköisesti menettänyt enemmänkin panssarivaunuja, sillä kaikkia tappioita ei kuviin ole todennäköisesti taltioitu.

Niistä 480 Ukrainan menettämästä panssarivaunusta, jotka Oryx on listannut, on 296 tunnistettu T-64-vaunun eri malleiksi. Tämä kertoo tankin määrällisestä merkittävyydestä Ukrainan panssarivoimille.

– Ukrainalaisten havaintojen mukaan tutussa maastossa tapahtuneissa kohtaamistaisteluissa ukrainalaisten vanhemmat T-64-panssarivaunut pärjäsivät varsin hyvin uudemmille venäläisille T-72-panssarivaunuille, Panssari-lehti kirjoittaa.

– Syynä oli lyhyet ampumaetäisyydet, jolloin venäläiset eivät voineet hyödyntää kehittyneempiä ammunnanhallintajärjestelmiään täysimääräisesti, sekä T-64:n latausautomaatin mahdollistama suurempi tulinopeus, lehti jatkaa.

Ovatko panssarivaunut 2020-luvun sodissa kallista romurautaa? Näin panssariasiantuntija vastaa 0:55
Ovatko panssarivaunut 2020-luvun sodissa kallista romurautaa? Näin panssariasiantuntija vastaa. Juttu on kesäkuulta 2022.

Lue myös:

    Uusimmat