Mainos

Enterorokko kiusaa nyt myös aikuisia

Rakkulaista ihottumaa ja kuumetta aiheuttava enterorokko on aiheuttanut laajoja epidemioita ympäri Suomea. Enterorokko sinänsä ei ole uusi ilmiö Suomessa, mutta nyt sitä aiheuttaa uudenlainen viruskanta. Uutta on myös se, että tartuntoja esiintyy lasten lisäksi aikuisilla.

- Enterorokkoa on esiintynyt kohtuullisen paljon ennenkin, mutta useimmissa tapauksessa sairastuneet ovat olleet lapsia ja oireet ovat voineet olla hyvinkin lieviä, kertoo enteroviruslaboratorion johtaja Merja Roivainen Kansanterveyslaitoksesta.

Uudenlaisen viruskanta aiheuttaa sen, että tauti kiusaa nyt myös aikuisia. Viruskannan alkuperästä ei ole varmaa tietoa.

– Edes maailmalla ei löydy kovin paljon vielä tietoa tästä viruksesta.

Enterorokko ei kuitenkaan ole hengenvaarallinen. Sen oireita ovat kuume sekä rakkulat erityisesti suussa, nielussa, sormissa ja jaloissa.

Virus säilyy pitkän aikaa erilaisilla pinnoilla, joten parhaiten sen välttää huolehtimalla hyvästä hygieniasta.

- Oikeastaan ainoa tapa suojata itsensä tältä virukselta on yrittää noudattaa hyvää käsihygieniaa, eli mahdollisimman hyvin pestä kädet vedellä ja saippualla, Roivainen huomauttaa.

Enterorokon hoitokeinot ovat Roivaisen mukaan varsin perinteiset:

– Normaali lepo ja ajan varaaminen sairastamiseen, oireet saattavat kestää viikonkin. Sitten jos tulee jotain poikkeuksellisia oireita, niin kannattaa hakeutua lääkäriin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.