Ensivaikutelmalla valtava vaikutus ihmisiin: "Fyysinen ulkonäkö vaikuttaa enemmän kuin halutaan myöntää"

Kun ihminen kohtaa toisen ihmisen, tapahtuu hetkessä monta asiaa, kertoo psykologi Tony Dunderfelt.

Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tutun psykologin Tony Dunderfeltin mukaan ensivaikutelmaamme uudesta ihmisestä vaikuttavat ainakin neljä asiaa: fyysinen ulkonäkö, temperamenttipiirteet, menneisyyden kokemukset sekä niin sanottu ydinminä-kohtaaminen.

LUE MYÖS:

– Kun kyseessä on mahdollinen parisuhteen etsimistilanne, toisen fyysinen ulkonäkö ja muoto vaikuttavat enemmän kuin halutaan myöntää, Dunderfelt sanoo.

Ydinminällä tarkoitetaan jokaisessa ihmisessä olevaa, periaatteessa hyvää ja luovaa sisäistä yksilöllisyyttä, josta toiset yleensä saavat välähdyksenomaisen kokemuksen.

– Se antaa tuntuman siitä, että sopiiko juuri tämä ihminen minulle, Dunderfelt jatkaa.

Parisuhdepelissä on myös muita asioita. Yhtä näistä kutsutaan projektioksi.

– Tietynlaisiin miehiin tai naisiin totuttuaan ihminen siirtää helposti näitä vanhoja kokemuksiaan nykyhetkeen. Tämä tapahtuu silmänräpäyksessä ja alitajuisesti – sekä hyvässä että huonossa.

Dunderfelt varoittaa liian hätäisten johtopäätösten tekemisestä. Jos ensisilmäysarvio toisesta tehdään pelkästään temperamenttiin perustuen, ei varsinaista ydinminää ehkä nähdä lainkaan.

– Sitten on hirveä shokki, kun viikkojen ja kuukausien aikana huomaa, ettei tämä tyyppi ollutkaan sellainen, kuin mitä alussa luulin hänen olevan, Dunderfelt summaa.

Lue myös:

    Uusimmat