Mainos

Ensihoitaja: Alaikäiset ajattelevat kovan kännin kuuluvan kesäiltoihin

Ambulanssissa ensihoitajana vuosia työskennellyt henkilö kohtaa työssään jatkuvasti juopottelevia lapsia pienellä paikkakunnalla.

– Viime aikoina on ollut melko lailla tihenevään tahtiin alaikäisiä 13-17-vuotiaita potilaita humalassa. Osassa tapauksista vanhemmat ovat soittaneet ambulanssin, kun lapsi käyttäytyy oudosti. Ambulanssissa tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet lapsen olevan vain humalassa. Joissakin tapauksissa, oikeastaan melko useinkin käy ilmi, että vanhemmat ovat hankkineet lapselle alkoholia. Kuulemma vanhemmilla on käsitys, että heidän on annettava juomat lapsille viikonlopuksi, jotta nämä eivät hanki niitä muualta epäselvistä olosuhteista.

Työntekijä kertoo ambulanssitehtävissä selviävän, että alaikäiset ovat yleensä yli promillen humalassa.

– Asiasta kyseltäessä osa sanoo, että ei ole juonut juuri mitään. Osa taas suorastaan kehuskelee viinamäärällä.

Ensihoitaja kertoo, että alaikäiset juovat humalahakuisesti ja myös muita päihteitä tuntuu liikkuvan.

- Juomatyyli ainakin tällä paikkakunnalla tuntuu alaikäisillä olevan, että juodaan todella paljon. Sitten kaatuillaan, oksennetaan ja tapellaan. Osa nuorista kertoo kokeilleensa myös tabletteja, joita joku kaveri heille järjestää. Kukaan ei kuitenkaan kerro, mitä kyseinen aine olisi, ja kuka sitä mahdollisesti jakaa.

Ambulanssityöntekijän mukaan ongelma korostuu varsinkin kesällä.

– Nuorten oma käsitys hyvin yleisesti on, että runsas alkoholinkäyttö todellakin kuuluu joka viikonloppuun ja kesällä myös arki-iltoihin. Lapset menevät "kaverille yökylään" ja sitten kootaan porukka, jolla lähdetään pitämään kotibileitä johonkin. Aina löytyy joku talo, josta vanhemmat ovat matkoilla ja lapsi yksin kotona. Tällöin näistä kodeista tulee rajujenkin kotibileiden näyttämöitä.

Ensihoitaja arvelee, että alaikäisten juomiseen on monia syitä.

– Tuntuu, että ihmisten ja vanhempien asenteet ovat sallivia, vaikka kukaan ei sitä tietenkään myönnä. Sosiaalinen paine ja porukoihin pääsy saattavat olla syynä juomiseen sekä pienellä paikkakunnalla myös tekemisen puute.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.