Kaikkien aikojen sääennätys: Toukokuusta tulossa helteisin ikinä

Kaikkien aikojen sääennätys: Toukokuusta tulossa helteisin ikinä 4:29
Katso tästä, missä päin luonto saa kaipaamaansa sadetta, missä helleraja rikotaan viikonloppuna ja mihin saadaan alkuviikosta lähes 30 asteen helteet.

Kuluva toukokuu näyttää lyövän ennätyksiä, jos loppukuun sääennusteet pitävät paikkansa. Ainakin kuivuus- ja helle-ennätys ovat ennusteiden mukaan rikkoutumassa. 

Muutenkin tämä kevät on ollut erikoinen. 

– Lumipeite oli joillain paikkakunnilla ennätyspitkään. Katsotaan tuleeko toukokuusta joillain paikkakunnilla ennätyskuiva ja tuleeko tässä vielä ennätysmäärä hellepäiviä toukokuuhun, meteorologi Liisa Rintaniemi summaa.

Kuivaa ja kuumaa

Toukokuussa on satanut hyvin vähän. Vettä ei ole luvassa lähipäivinäkään kuin pienillä alueilla esiintyvinä kuuroina. Näet vesisadealueet tarkemmin ylläolevalta videolta.

Hellettä sen sijaan näyttää olevan luvassa, ja paljon.

Päivä lasketaan hellepäiväksi, jos missä tahansa päin Suomea on ylitetty helleraja. Toukokuussa 2018 tällaisia päiviä oli ennätykselliset 14, mikä oli kaikkien aikojen ennätys.

Rintaniemen mukaan nyt hellepäiviä on ollut toukokuussa seitsemän, ja lisää on luvassa. 

–  Jos tämä ennuste toteutuu, se tarkoittaa, että meillä olisi jokainen päivä tästä lähtien toukokuussa hellepäivä. Eli kaiken kaikkiaan mahdollisuus on yhteensä kuuteentoista hellepäivään, hän laskeskelee. 

30 astetta lähestyy

Lämpimän viikonlopun jälkeen ilma lämpenee entisestään.   

– Saa nähdä, kuinka lähellä kolmeakymppiä käydään, Rintaniemi miettii katsoessaan tulipunaisena hehkuvia alkuviikon karttoja. 

Katso videolta, missä päästään viikonloppuna hellelukemiin ja missä osassa Suomea hikoillaan kovissa lämpötiloissa alkuviikosta.

Lue myös: 

 

Lue myös:

    Uusimmat