Mainos

Ennätysmäärä naisia kriisiharjoituksissa – maailmanpoliittinen tilanne näkyy suosiossa

Naisten valtakunnallinen valmiusharjoitus alkoi tänään Helsingissä. Santahaminan varuskunta-alueella harjoittelee neljäsataa naista arjen kriisitilanteiden varalle. Osallistujat kertovat maailmanpoliittisen tilanteen vaikuttaneen osallistumispäätökseen. 

Santis 2015 -harjoitus järjestetään Helsingissä Santahaminassa. Harjoitus järjestetään kaksi kertaa vuodessa vuorotellen eri varuskunnissa.

Naisten Valmiusliiton vapaaehtoisvoimin järjestämään harjoitukseen ilmoittautui noin 650 naista, mutta vain 400 mahtuu mukaan.

– On ilo saada Santahaminaan näin upea määrä aktiivisia naisia. Joukko on hyvin heterogeeninen, taustat ja osallistumismotivaatiot vaihtelevat suuresti. Toiselle viikonlopun päämääränä on oman ammattitaidon vahvistaminen, toiselle taas hengähdystauko arjesta. Yhteistä kaikille osallistujille on kuitenkin aito halu oppia uutta ja toimia yhdessä, sanoo harjoituksen johtaja Anne Seppänen.

Harjoitus on jaettu kymmeneksi kurssiksi, joilla opiskellaan mitä moninaisimpia tietoja ja taitoja. Harjoitukseen kukin osallistuu omista syistään.

– Minä tulin opettelemaan maastotaitoja. Sellaisia taitoja, joita kuka tahansa saattaa tarvita poikkeuksellisessa tilanteessa, kertoo Susanna Tamminen ja lisää vielä, että maastotaitojen lähtötaso on hänellä nolla.

Riitta Sittnikow puolestaan tuli meriturvallisuuskurssille.

– Vietän kesät saaristossa, ja siksi meripelastus on lähellä sydäntäni.

Anna Vartiainen puolestaan kertoo tulleensa kyberturvallisuuden vuoksi.

– Minä olen kiinnostunut informaatiosodasta ja kyberturvallisuudesta. Tämä on oikein hyvä ja mainio paikka saada siitä lisää oppia, tietoa ja taitoa, sanoo Anna Vartiainen.

Harjoituksen johdosta kerrotaan, että Santis 2015 on tavattoman suosittu. Harjoitukseen ilmoittautui 650 naista eri puolilta Suomea, mutta vain 400 mahtui mukaan.

Santahaminan harjoitus on 35. laatuaan ja samalla suurin osallistujamäärällä mitattuna. Harjoitusten toiminta ei ole sotilaallista, vaikka armeijan lainaamissa varusteissa kursseja käydäänkin. Ainakin osalle kurssilaisista tärkeä motiivi on maanpuolustus.

– Aivan varmasti johtuu tästä maailmanpoliittisesta tilanteesta, ainakin oma osallistumiseni, sanoo yksi osallistuja.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja