Mainos

Energiakasvit haastavat viljan viljelyn

Energia-kasvien viljely vie peltoalaa elintarvike-tuotannolta, mikä saattaa jatkossa nostaa ruuan hintaa.

Pelloilta tuotettu energia nousee maa- ja metsätalousministeriön mukaan tulevaisuudessa kannattavaksi energiamuodoksi. Ministeriön mukaan ensi vuonna energiakäytössä on viisi prosenttia Suomen pelloista. Tulevaisuudessa lähes neljäsosa pelloista voitaisiin valjastaa energiakäyttöön

Energiakasvien kasvatus yleistyy Suomessa nopeasti, mikäli maa- ja metsätalousministeriön arviot käyvät toteen.

Ministeriössä uskotaan, että esimerkiksi ruokohelpin ympärille saadaan kannattavaa energiatuotantoa. Myös biokaasuvalmistuksesta voi tulla kelpo toimintaa, mutta vain suurimmilla eläintiloilla. Autojen bioetanolin valmistus on todettu kannattavaksi jo aiemmin.

Bioenergian kannattavuus perustuu siihen, että öljyn ja päästöoikeuksien hinnat pysyvät korkeahkolla tasolla.

-Molemmat näyttävät nyt kehittyvän siihen suuntaan, että tämä uusiutuva energia tulee kannattavaksi, myös peltoenergian muodossa, sanoo maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja.

Ministerille tänään luovutettussa selvityksessä arvioidaan, että bioenergiaan käytetty peltoala kasvaa Suomessa ripeästi.

Nyt pelloista on energiakäytössä vain ripe, mutta ala kasvaa sitä mukaa kun uusia bioetanolitehtaita otetaan käyttöön. Ensi vuosikymmenen puolivälissä pelloista voi olla energiakäytössä jo lähes neljännes.

Kilpailu peltojen tuotannosta nostanee myös elintarvikkeiden hintoja.

- Jos ajatellaan kotimaisia ruokamarkkinoita, niin sillä on hyvin marginaalinen vaikutus valmisruuan lopputuotteen hintoihin, mutta jonkinlainen pieni korkotustarve varmasti tätä kautta tulee, Korkeaoja arvelee.

Alalla lasketaan, että kaavailtu neljännes peltoalasta ei vielä varsinaisesti rokota elintarviketuotantoa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.