Endeavour-sukkula lähti paluumatkalle

Endeavourin on määrä laskeutua Kennedyn avaruuskeskukseen Floridaan tiistaina Suomen aikaa kello 19.32.

Avaruussukkula Endeavour on irrottautunut tänään ISS-avaruusasemasta ja lähti paluumatkalle. Endeavour palaa Maahan jo tiistaina aiemmin kaavaillun keskiviikon asemesta. Lentoa lyhennettiin, koska Dean-hirmumyrsky saattaa pakottaa evakuoimaan Texasin Houstonissa sijaitsevan lennonjohtokeskuksen.

Endeavourin on nyt määrä laskeutua Kennedyn avaruuskeskukseen Floridaan tiistaina Suomen aikaa kello 19.32. Varalaskupaikat ovat Kaliforniassa ja New Mexicossa.

- Hyvää paluumatkaa Maahan, toivotti ISS-aseman komentaja Fjodor Jurtshihin sukkulan miehistölle.

Endeavourin astronautit tekivät vielä eilen neljännen avaruuskävelynsä.

Sukkulan alaosassa havaittiin lennon aikana pieni, mutta varsin syvä repeämä kahden lämpöeristetiilen välissä. Nasan mukaan repeämä ei kuitenkaan aiheuta vaaraa Endeavourin palatessa ilmakehään.

Lämpöeristeiden tutkimukset otettiin lentojen ohjelmaan vuonna 2003 sattuneen Columbia-sukkulan turman jälkeen. Silloin eristeet vaurioituvat sukkulan lähdössä, minkä seurauksena Columbia hajosi kesken laskeutumisen. Kaikki seitsemän astronauttia kuolivat.

Yhdysvaltain avaruussukkuloiden on määrä tehdä vielä ainakin neljätoista lentoa ennen kuin ne poistetaan käytöstä vuonna 2010.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat