Mainos

Elintarvikkeiden ilmastovaikutukset entistä paremmin selville

Elintarvikkeiden ilmastovaikutusten eli hiilijalanjäljen laskeminen helpottuu ja yhdenmukaistuu. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT on kehittänyt laskentamallin, jolla voidaan laskea minkä tahansa elintarvikkeen ilmastovaikutukset.

- Missään muualla maailmassa ei ole vielä käytössä näin kattavaa ohjeistusta, kehuu MTT:n tutkija Hannele Pulkkinen.

Tähän saakka elintarvikeyritykset ovat tehneet hiilijalanjälkilaskelmia kukin omalla tavallaan eivätkä tuotteiden ilmastovaikutusmerkinnät ole olleet vertailukelpoisia. Kuluttajien kannalta yhtenäinen laskentatapa helpottaa tuotteiden vertailua.

- Tuotteiden ilmastovaikutusten vertailu on mielekästä ainoastaan, jos ne on laskettu samoilla, luotettavilla periaatteilla, muistuttaa Pulkkinen.

Kehitteillä ilmastolaskurit yritysten käyttöön

Ilmastovaikutusten laskentamallia on kehitetty yhdessä yritysten kanssa. Mukana ovat olleet muunmuassa Fazer, HK Ruokatalo, SOK ja Stora Enso. Yritysten mukanaolon toivotaan edistävän sitä, että ne myös ottavat uuden laskentatavan käyttöön.

- Laskennasta on tehtävä yrityksille mahdollisimman helppoa. Seuraavana etappina ovat kattavien ja luotettavien tietokantojen ja eri toimijoille soveltuvien yksinkertaisten laskurien kehittäminen, kertoo tutkimuspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri MTT: sta.

Laskentamalli ottaa huomioon kaikki tuotteen ilmastovaikutukseen vaikuttavat tekijät alkutuotannosta kauppaan ja kotitalouksiin asti.

- Laskentasuositus auttaa yritystä tunnistamaan tuotantoketjunsa eniten ilmastoa kuormittavat vaiheet ja kehittämään toimintaansa elintarvikkeiden ilmastovaikutusten vähentämiseksi, sanoo SOK:n ympäristöpäällikkö Terhi Salminen.

Toistaiseksi kaupoissa on vain muutamia tuotteita, joissa on hiilijalanjälki-merkintä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.