Elinkautisvanki iski toista vankia loisteputkella hengenvaarallisesti niskaan, motiivi mysteeri

Sekä uhri että syytetty vaativat oikeudelta hyvitystä siitä, että rikosprosessi kesti vuosia. Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi hyvityspyynnöt, mutta ihmetteli kestoa itsekin.

Turussa Saramäen vankilan vanki on saanut tuomion siitä, että hän oikeuden mukaan yritti tappaa toisen vangin loisteputkella.

Tuomioon johtaneet tapahtumat ovat kesäkuulta 2020, mutta Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi asiassa ratkaisun vasta yli kolme ja puoli vuotta myöhemmin. Ratkaisu annettiin keskiviikkona.

Syytetty vaati syytteen hylkäämistä käräjäoikeudessa, mutta ei halunnut itse kertoa tapahtumista yhtään mitään. Uhri ei vaatinut syytetylle rangaistusta, mutta vaati häneltä korvauksia kivusta ja kärsimyksestä.

Uhri kertoi kaatuneensa

Todistajana kuultu Saramäen vankilan vanginvartija kertoi, kuinka uhri soitti kesäkuussa sellistään epäselvän puhelun vartijoille. Kun vanginvartija meni tarkastamaan tilannetta, kertoi verta vuotanut uhri kaatuneensa sellissään.

Valvontakameroissa näkyi, kuinka syytetty meni uhrin selliin ja tuli sieltä muutaman minuutin päästä ulos. Uhri oli oikeuden mukaan puolestaan ollut kunnossa mennessään aiemmin omaan selliinsä.

Uhrilta löytyi oikeuden mukaan loisteputkesta peräisin olevia lasinsirpaleita niskastaan. Lisäksi vastaavia lasinsirpaleita löytyi syytetyn sellistä.

Todistajana kuultu lääkäri kuvaili uhrin vammoja hengenvaarallisiksi jo sen vuoksi, miten paljon uhri oli menettänyt verta. Uhri ei myöskään ollut voinut lääkärin mukaan aiheuttaa vammoja itselleen.

Käräjäoikeus tuomitsi Jari Ensio Koistisen, 39, tapon yrityksestä kolmeksi vuodeksi ja seitsemäksi kuukaudeksi vankeuteen. Lisäksi hänet määrättiin korvaamaan uhrille 9 500 euroa korvauksia teosta, jonka motiivi jäi oikeudessa epäselväksi.

Tuomittu murhasta elinkautiseen

Sekä Koistinen että uhri vaativat oikeudelta hyvitystä siitä, että heidän mukaansa oikeudenkäynti oli viivästynyt.

Uhrin hyvityspyynnön oikeus hylkäsi, koska oikeuden korvauspäätös tuli päivissä siitä, kun uhri oli esittänyt korvausvaateensa.

Oikeus päätyi hylkäämään myös Koistisen hyvityspyynnön, vaikka se arvioikin esitutkinnan ja syyteharkinnan kestäneen tarpeettoman pitkään. Hylkäyksen syynä oli, että Koistinen jo suoritti marraskuussa 2018 tuomittua elinkautista vankeusrangaistusta murhasta. Viivästyksellä ei siksi ollut oikeuden mukaan mitään tosiasiallista merkitystä Koistisen oloihin.

Lue myös:

    Uusimmat