Elämyskahvilat: Vaihmalan hovi, Lempäälä

Kesälomareissulla kaipaa suurempaa kahvitteluelämystä kuin huoltamoketjun pahvikahvi ja sämpylä. Maassamme on lukuisia persoonallisia ja kauniisti sisustettuja kahviloita, joista herkullisten leivonnaisten lisäksi löytyy monesti kotiinkin sopivia sisustusideoita. Tämä juttusarja kertoo elämyskahviloista.

Vaihamalan hovi sijaitsee Lempäälässä, ryydloikan päässä Tampere-Helsinki –moottoritiestä. Kun perheyhtiön moottori Seija Kivimäki kävi ensimmäisen kerran Vaihmalan hovissa, oli se järkyttävän huonossa kunnossa. Vanhoja rakennuksia rakastava Kivimäki ei säikähtänyt vaan aloitti valtavan remonttiurakan. Keltainen päärakennus on rakennettu vaivaistaloksi vuonna 1914. Enää paikasta ei etsimälläkään löydä laitosmaista vanhainkotitunnelmaa. Kartano piharakennuksineen on remontoitu tyylillä ja kalustettu antiikki- ja tyylihuonekalusteilla.

Vaihmalan hovista jokainen löytää nälkänsä kokoista syötävää. Bistro Kynsilaukassa voi herkutella etanoilla, täytetyillä voileivillä tai nauttia kahvit terassilla Vanajaveden maisemia ihaillen. Kahvilasta vastaava Noona Antere suosii lähiseudun tuotteita kuten herkkuvitriinistä löytyviä suklaakonvehteja, tuoreita leivonnaisia ja juustoja. Kahvila on suosittu varsinkin maanantai-illoin, jolloin siellä kokoontuvat moottoripyöräilijät.

Jos pelkkä kahvi ja keittiön herkut eivät houkuta koukkaamaan päätieltä, löytyy Vaihmalan hovista myös viehättävä sisustusputiikki. Siellä voi ihailla kauniisti esille aseteltuja huonekaluja, astioita, sisustustekstiilejä, kynttilöitä ja koruja. Putiikista vastaava Seija Kivimäki reissaa alan messuilla ja, kun tarpeeksi laadukas ja kiinnostava tuote osuu kohdalle, perheyritys tuo tuotetta itse maahan. Putiikissa onkin tuotteita, joita muualta ei löydy, kuten Mathilde M -sarjan saippua- ja tuoksutuotteet sekä Lazis-merkkisiä kodin tekstiilejä ja vaatteita.

Päärakennuksen yhteydessä oleva putiikki on avoinna ympäri vuoden. Piharakennukseen avataan juhannuksen tienoilla kesäputiikki isommille huonekaluille. Putiikin rauhallisessa tunnelmassa on mukava silmäillä ja hipsutella kauniita esineitä, vaikka mitään ei olisi aikomus ostaakaan.

Kun rouvat hengailevat putiikissa, voivat herrat tutustua vanhoihin autoihin. Pienessä kotimuseossa on esillä muun muassa valkoinen Jaguar MK2, omistajiensa silmäterä. Lapset voivat köllötellä nurmella ihastelemassa lampaita ja kahta pupupariskuntaa.

http://vaihmalanhovi.fi

Teksti ja kuvat: Henna Kekki

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja