Eläinlääkäri varoittaa monen koiran suosikkilelusta: "Tosi voimakas hampaiden tuhoaja"

Video näyttää, millaista jälkeä vääränlainen lelu voi tehdä koiran hampaille 0:14
Katso video: Tältä näyttävät koiran kuluneet hampaat. Tennispallon sijaan kannattaa valita kumipintainen pallo, etenkin ulkoleikkeihin, vinkkaa eläinlääkäri. Videolla ja valokuvissa esiintyvä koira ei ole sama.

Lähes jokainen koira rakastaa palloleikkejä, mutta koiran hampaiden terveyden kannalta sillä on paljonkin merkitystä, millaisen pallon leikkeihin valitset.

Hampaiden kulumat ja murtumat ovat koirille erittäin tavallisia ja tyypillisiä, sillä koirat käyttävät paljon suutaan ja hampaitaan leikkiessään ja purkaessaan stressiä luita tai keppejä purren.

– Kulumat hampaissa eivät välttämättä ole ongelma, mutta ne pitää aina tutkia. Eri syistä kuluneita koirien hampaita nähdään klinikallamme päivittäin, kertoo eläinlääkäri Chita Wahlroos Eläinklinikka Avecilta.

Yksi monien koirien leikeissä yleinen lelu on kuitenkin Wahlroosin mukaan erityisen tuhoisa koirien purukalustolle.

– Kokemusteni mukaan tennispallo on tosi voimakas hampaiden tuhoaja. Tennispallon pinta on vähän kuin hiekkapaperi, joka hioo hampaan pintaa ja voi aika nopeastikin kuluttaa hampaita.

Tennispallon tuhoisat vaikutukset koirien hampaille johtuvat sen pintamateriaalista.

– Uloimman kerroksen kuitu on todella kovaa ja erityisesti ulkoleikeissä, kun palloon tarttuu hiekkaa ja muuta likaa, se kuluttaa hampaita erikoisen voimakkaasti.

– Suosittelen vaihtamaan lemmikin pallot esimerkiksi kumipintaisiin.

Myös kepeissä piilee riskejä, mutta kaikkea ei voi kieltääkään

Keppileikkeihin liittyy myös hammastuhojen riski.

– Keppeihin voi tarttua hiekkaa, kiviä tai talvisin jäätä, jotka voivat aiheuttaa koiralle hammasmurtumia, mutta keppi ei siitä huolimatta ole erityisen huono lelu koiralle, sillä koiralla on luontainen tarve kaluta asioita, Wahlroos sanoo.

– Koiran hammas voi murtua yhtä lailla silloin, kun se puree aitoa luuta. Ei kaikkea voi kieltää ja varoa, sillä koiran pitää saada toteuttaa luontaista ja tärkeää kaluamisen tarvettaan. Maalaisjärjen käyttö on sallittua, kun miettii, millä antaa koiransa leikkiä.

Wahlroos vinkkaa, että aitoja luita turvallisempi vaihtoehto hampaille ovat puriste- ja tiivisteluut.

Hampaiden tutkimus vaatii aina nukutuksen

Wahlroos kertoo, että jos koiran hampaissa havaitsee kulumia, pitää hampaat tutkia perusteellisesti nukutuksessa.

– Koiran hereillä ollessa hampaita ei voida tutkia riittävällä tarkkuudella. Tutkimuksen aikana on selvitettävä, onko hampaan ydinkanava eli pulpa paljastunut, sillä se voi aiheuttaa koiralle kipuja ja siihen liittyy myös tulehdusriski.

– Röntgenkuvista puolestaan näkee, onko hammas tulehtunut, vaikka pulpa ei olisikaan esillä. Joskus tulehdus näkyy vain röntgenkuvista.

Koiran hampaiden tutkituttaminen eläinlääkärillä on tärkeää, sillä eläinten kipu ja kärsimys voi jäädä joskus näkymättömiin omistajilta.

– Eläimet ovat siitä haastavia, että ne tyypillisesti mieluummin peittävät oireitaan kuin näyttävät niitä. Siksi kipuoireiden tulkinta ei ole kauhean helppoa, Wahlroos kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat