Pitääkö kissan hampaita oikeasti pestä? Eläinlääkäri vastaa

Osaatko tunnistaa? Näin kissan hammaskipu oireilee 1:13
KATSO MYÖS: Näin kissan hammaskipu oireilee.

Tarvitseeko kissan hampaita oikeasti pestä? Kyllä, sanoo eläinlääkäri ja muistuttaa, että myös villeillä kissaeläimillä on paljon hammassairauksia. 

Kissojen hampaiden pesu on aihe, joka herättää keskustelua. Eläinlääkäri Jutta Puomio eläinsairaala Mevetistä on sitä mieltä, että kissojen hampaat olisi hyvä pestä.

Kissan suun ja hampaiden sairaudet, kuten ientulehdus ja parodontiitti eli kiinnityskudoksen tulehdus, ovat hyvin yleisiä.

– Ihmisten tapaan kissatkin saavat plakkia, hammaskiveä ja ientulehdusta suuhunsa, Puomio kertoo.

– Plakki alkaa kovettua hammaskiveksi jo parissa kolmessa päivässä, eli optimaalista olisi harjata kissan hampaita jopa päivittäin.

Onko kissojen hampaiden harjaus todella tarpeen?

Jotkut lemmikinomistajat saattavat pitää kissojen hampaiden harjausta turhana. Puomio veikkaa, että siihen voi liittyä ajatus siitä, että eiväthän villit kissaeläimetkään hampaitaan pese. Miksi siis lemmikkikissan kohdallakaan pitäisi toimia toisin, saattaa joku kysyä.

Puomio muistuttaa, että myös villeillä kissaeläimillä esiintyy runsaasti hammassairauksia. Lemmikkikissan ei tarvitse kärsiä samoista vaivoista, jos niiden hampaista huolehditaan.

– Kipu ja tulehdus on estettävissä, hän sanoo.

Ruokavalio ja ruoan koostumus

Ruokavaliolla voi olla jotain tekemistä kissan hammasterveyden kanssa.

– Tietysti myös lemmikkikissan ruokavalion koostumus poikkeaa huomattavasti villien serkkujensa ruokavaliosta, Puomio sanoo.

– Sekin voi vaikuttaa hammaskiven kertymiseen ja muiden hammassairauksien kehittymiseen.

Teollisella ruoalla ja ruoan koostumuksella on vaikutusta kissojen hampaisiin. Jos kissa syö pelkkää pateemuotoista märkäruokaa, ei hampaille tule mekaanista puhdistusta.

Luonnossa kissat syövät esimerkiksi pienjyrsijöitä ja siinä jyrsijää syödessä ja lihaa purressa hammas jossain määrin puhdistuu.

Puomio kertoo, että on olemassa kuivamuonatuotteita, jotka koostumukseltaan ovat sellaisia, että ne vähentävät hammaskiven kertymistä.

– Ruokavalinnoilla voi jonkin verran vaikuttaa siihen, miten nopeasti hammaskiveä kertyy.

Huolehdi kissan hampaista näin

Puomio muistuttaa myös, että kissankin voi totuttaa hampaiden harjaukseen. Se vaatii kärsivällisyyttä, mutta on mahdollista. Samalla hampaiden kunto tulee kotona säännöllisesti tarkastettua, ja kissa tottuu, että sen suuhun katsotaan. 

Kissa tulisi viedä hampaiden vuoksi lääkäriin viimeistään silloin, jos sen hengitys haisee pahalle, ikenet punottavat tai vuotavat verta hampaita harjatessa.

Lisäksi kissan kanssa kannattaa mennä lääkäriin, jos huomaa sen syövän toispuoleisesti, kuolaavan tavallista enemmän tai tiputtelevan ruokaa suustaan.

Katso myös video: Näin kissan virtsavaivat oireilevat

Näin kissan virtsavaivat oireilevat – kissa ei pissi väärään paikkaan"kostoksi" 2:13
Kissa ei pissi väärän paikkaan "kostoksi".

Lue myös:

    Uusimmat