Eläinlääkäri: Tämän virheen suomalaiset tekevät usein lemmikkiensä hoidossa – voi olla vakavia seurauksia terveydelle

Lemmikit: Koirien ja kissojen hampaiden hoito 10:08
Videolla lisää vinkkejä lemmikin hampaiden hoitoon

Kissojen ja koirien yleisin hammasvaiva on parodontiitti eli tukikudoksen tulehdussairaus, kertoi eläinlääkäri Sanna Niinikoski Huomenta Suomi Extrassa.

– Sairaus syntyy, kun hampaan pinnalle kertyy plakkia, plakki kovettuu hammaskiveksi ja hammaskiven avulla plakki pääsee aiheuttamaan tulehduksen syvemmällä kudoksessa. Ensin ikenen alla ja sitten tukikudoksissa, Sanna Niinikoski kuvailee.

Ihan niin kuin ihmisilläkin, plakki on bakteerimassaa, joka muodostuu hampaan pintaan kertymällä. Plakkia pystyy estämään myös lemmikeillä päivittäisellä hampaiden harjauksella. 

Tämän virheen omistajat tekevät

Eläinlääkäri Niinikosken mukaan kokonaisuutena katsottuna omistajat harjaavat lemmikkiensä hampaita liian vähän.

Myös ruokavaliolla voidaan vaikuttaa lemmikin hampaiden kuntoon. Jos eläin syö vain pehmeitä ruokia, se altistaa hammassairauksille. Kuivamuona tai muu kova purtava on hyväksi lemmikille.

On myös erikseen erikoisruokavalioita, jotka on tarkoitettu nimenomaan hampaiden puhdistukseen. Myös leluista ja nahkaisista puruluista on apua.

Oikeat luut sen sijaan tekevät helposti murtumia hampaisiin, kun koirat niitä innokkaasti purevat.

Jos kissa tai koira on jo aikuinen, eikä sitä ole totutettu hampaiden harjaamiseen, ei ole silti liian myöhäistä aloittaa.

– Tietenkin siinä voi joutua tekemään vähän enemmän töitä, jos lemmikki ei ole ollenkaan tottunut suun käsittelyyn, mutta kyllä eläin siihen oppii.

Laiminlyönnillä vakavia seurauksia

Pahimmillaan lemmikin hampaiden laiminlyönti johtaa parodontiittiin, jolloin tulehdus voi edetä pahaksi suussa eli hampaita ympäröivä luukudos alkaa syöpyä. Etenkin pienillä koirilla, joilla on myös pieni leukaluu, luu voi pahimmillaan syöpyä niin pahasti, että leukaluu murtuu.

Aivan kuten ihmisillekin, lemmikille voi tulla keuhkokuume tai hengitystietulehdus. Jos bakteerimassaa pääsee verenkiertoon, se voi aiheuttaa munuais- tai maksatulehduksen.

Yleensä lemmikin pahan hajuinen hengitys paljastaa sen, ettei kaikki ole hampaissa kunnossa. Silloin kannattaa käydä tarkistuttamassa lemmikin hampaat. Oireet voivat olla moninaisia, eikä lemmikki aina lopeta syömistä. Tyypillisimmillään eläin tulee tavallista rauhallisemmaksi, on ehkä lenkillä laiskempi, ei halua enää leikkiä samalla tavalla omistajan tai koirakavereiden kanssa.

– Koirat alkavat usein nuolla etujalkaa, kissat taas mahanalustaa. Voi myös huomata suoraan, että ongelma on suussa, jolloin eläin esimerkiksi kuolaa paljon, Niinikoski kertoo.

Kissoilla on parodontiitin lisäksi oma hammassyöpymäsairaus. Ei tiedetä mistä se johtuu, mutta plakki ja hammaskivi pahentavat sitä. Sairaus on kivulias, ja hammas lähtee siinä syöpymään sekä kissan hampaasta voi jopa puuttua pala.

Harjoittelu syytä aloittaa jo pentuna

Kaikkein tärkeintä lemmikkien suun hoidossa on päivittäinen pesu. Myös säännöllinen hammaskiven poisto ja vuosittainen hammaslääkärin tarkistus auttavat pitämään lemmikin suun kunnossa.

Lemmikit kannattaa totuttaa hampaiden harjaamiseen, ja harjoittelu on paras aloittaa heti pentuna. Hampaiden harjausta ei kannata aloittaa suoraan harjalla, vaan totutella esimerkiksi harjaamalla ensin sormella tai niin, että sormen ympärillä on harsotaitosta. Kun eläin tottuu siihen, se voidaan palkita makupalalla.

Totuttelussa edetään vähitellen kulmahampaista pidemmälle suuhun.

 

Lue myös:

    Uusimmat