Mainos

EKP:ltä odotetaan satojen miljardien elvytystä - jättielvytys toimi USA:ssa

Euroopan keskuspankki tiedottaa mahdollisista uusista toimista tänään iltapäivällä. Markkinoilla odotetaan vähintäänkin 500 - 600 miljardin euron valtionlainojen osto-ohjelmaa.

Tämä kansanomaisemmin "setelien painatus" ja rahan määrän lisääminen markkinoilla on tuottanut hyvää tulosta Yhdysvalloissa, jossa talous on ollut esimerkiksi viime syksynä yli viiden prosentin kasvussa.

Talousasiantuntijat ovat erimielisiä siitä, että saadaanko uudella jättielvytys-paketilla toivottuja tuloksia aikaan, eli Euroopan talous kasvuun.

– Yhdysvalloista on hyviä kokemuksia asian suhteen, mutta on paljon skeptikkoja jotka sanovat, että se ei tule toimimaan euroalueella, sanoo Varman sijoitusjohtaja Reima Rytsölä.

EKP on jo elvyttänyt ja pankkien välisistä talletuksista maksetaan negatiivistä korkoa, eli rahaa on markkinoilla kohtuullisen hyvin.

– On kiistanalaista, että onko valtionlainojen ostolla oikeaa reaalista vaikutusta. Kohtuullisen hyvä yhteisymmärrys on kuitenkin siitä, että toimi varmasti heikentää euroa Sen pitäisi sitten tukea euroalueen talouskasvua, arvioi Reima Rytsölä.

– Yhdysvaltain entinen keskuspankin johtajaBen Bernanke on sanonut, että tämän valtion lainojen oston ongelma on se, että se toimii käytännössä, mutta ei teoriassa. Useimmiten asia on päinvastoin, jatkaa sijoitusjohtaja Rytsölä.

Euroopan keskuspankki tiedottaa toimistaan tänään klo 14.45 ja pääjohtaja Mario Draghin tiedotustilaisuus alkaa klo 15.30.

 

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja