Mainos

Ekonomisti: Tuoreet ja ankeat talousluvut pudottavat budjetilta pohjan pois

Suomen talous jatkaa supistumistaan. Toisella neljänneksellä bruttokansantuote laski 0,4 prosenttia. Työpäiväkorjattu bruttokansantuote oli prosentin viime vuoden vastaavaa aikaa alempana.

Aktian pääekonomisti Anssi Rantala arvioi, että tuoreimmat talousluvut tiputtavat valtion ensi vuoden budjetilta pohjan pois.

Valtiovarainministeriö arvioi vielä kesäkuussa, että Suomen talous kasvaisi tänä vuonna 0,3 prosenttia.

– On vaara, että tämän vuoden julkisen talouden alijäämä repeää suuremmaksi kuin on ennustettu. Se periytyy ensi vuodelle, Rantala sanoo.

Valtiovarainministeriö julkaisee tänään ehdotuksensa valtion ensi vuoden talousarvioksi. Ensi vuoden budjetista on tulossa 5,3 miljardia euroa alijäämäinen.

Aktian kesäkuun ennuste on nollakasvu tälle vuodelle. Nyt Rantala arvioi tälle vuodelle talouden supistumista puolella prosentilla. Kesäkuussa Aktia ennusti ensi vuodelle prosentin kasvua, mutta nyt Rantala pitää puolen prosentin kasvua realistisena.

– Mitään parempaa ei ole tapahtunut kotimaisessa kysynnässä eikä viennissä. Kyse ei ole edes kuluttajien varovaisuudesta, vaan kuluttajat ovat kuluttaneet tienaamansa rahat, Rantala arvioi.

Rantala pitää yhteiskuntasopimusta todella tärkeänä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Hän kuitenkin sanoo, että prosessin pitäisi olla nopeampi.

Kansantalouden tuotanto laski kesäkuussa 0,1 prosenttia toukokuusta. Työpäiväkorjattu tuotanto supistui viime vuoden kesäkuusta 0,9 prosenttia.

Alkutuotanto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kuusi prosenttia viime vuoden kesäkuusta. Jalostus laski prosentilla ja palvelut yli kaksi prosenttia viime vuoden kesäkuusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.