EK: Lakon takia ei saa jäädä pois töistä

Autoliikenteen illalla alkava lakko ei ole peruste jäädä pois omalta työpaikalta. Lakko sekoittaa työmatkaliikennettä pahasti, mutta työntekijän pitäisi siitä huolimatta päästä työpaikalleen, jos etätyömahdollisuutta ei ole. Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntijan mukaan lakon on ajateltu kohdistuvan AKT:n työntekijöihin, mutta sillä on vaikutusta kaikkien muiden työpaikkojen ihmisiin.

– Lakko ei ole laillinen peruste jäädä pois töistä tai varsinkaan ilmoittautua sairaaksi. Töihin on järjestettävä joku kyyti, esimerkiksi kimppakyyti tai vaikka taksi, asiantuntija Simo-Pekka Koivu EK:sta sanoo.

Koivu korostaa, että jokaisen työntekijän tulisi ensin keskustella työnantajansa kanssa ja miettiä mahdollisia työaikajoustoja helpottamaan vaikeita työmatkoja.

– Jos on aivan mahdotonta tulla töihin, niin voi miettiä esimerkiksi pekkaspäivien käyttämistä, Koivu sanoo.

Helsingin kaupungilla ihmiset miettivät kuumeisesti, miten pääsevät huomenna työpaikalleen.

– Minulla ei ole etäyhteyksiä, eikä työpaikalla ole keskusteltu tämän lakon vaikutuksista työmatkoihin, mutta pakko olisi töihin päästä, sanoo Vantaalla työskentelevä Eeva Häkkinen.

Monet uskovat työnantajan ymmärtävän hyvin, jos lakon takia myöhästyy töistä:

– Työnantaja ymmärtää aivan varmasti, koska tämä koskee kaikkia työntekijöitä, sanoo Eeva Ketko.

EK:n mukaan lakko saattaa pitkittyessään uhata myös joidenkin yritysten palkanmaksua.

Jos yrityksessä työt päättyvät sen vuoksi, että esimerkiksi raaka-ainekuljetukset pysähtyvät, työantajan velvollisuus maksaa palkkaa voi päättyä viikossa.

Lue myös:

    Uusimmat