Ei enää koskaan reikiä hampaisiin? Anna niiden aiheuttajalle lähtöpassit

Kariesbakteeri siirtyy syljen välityksellä paitsi aikuisesta lapseen, myös aikuisesta aikuiseen. Sille voi kuitenkin antaa lähtöpassit.

Joitko samasta limsapullosta ystäväsi kanssa? Suikkasitko suukon miehesi suulle ennen töihinlähtöä? Hammaslääkärissä usein kerrotaan, että reikiä aiheuttavat bakteerit siirtyvät vanhemmilta lapselle syljen välityksellä, mutta niin voi tapahtua myös aikuisten kesken. Jos sinulla on ennen ollut terve suu, mutta saat yhtäkkiä enemmän reikiä kuin aikaisemmin, on todennäköistä että reikiä aiheuttavat bakteerit ovat pesiytyneet suuhusi.

Kariesbakteerin aineenvaihdunta heikkenee fluorin ja ksylitolin avulla, mikä katkaisee happohyökkäyksen. Jos sinulla on paljon reikiä, ryhdy hoitamaan hampaitasi entistäkin huolellisemmin: käytä esimerkiksi erittäin fluoripitoista suuvettä, käytä ksylitolituotteita ruokailun jälkeen ja puhdista hammasvälit tarkemmin – bakteerit eivät viihdy ilmavissa paikoissa ja hammasvälien puhdistaminen tekee niistä ilmavempia.

Hoida hampaitasi oikein:

– Pese hampaat aamulla ja illalla joko sähköhammasharjalla tai tavallisella. Sähköhammasharja on tehokkaampi: saat saman pesutuloksen kahdessa minuutissa, kuin jos peset tavallisella hammasharjalla hampaitasi kuusi minuuttia.
– Älä unohda hammasvälejä, jotka on puhdistettava vähintään kahdesti viikossa. Hammaslääkärisi osaa neuvoa sinulle sopivimman välineen. Tavallisimmin hammasvälit puhdistetaan hammaslangan tai väliharjan avulla.
– Vältä runsaasti sokeria sisältäviä ruokia ja juomia, äläkä napostele pitkin päivää. Syö mieluummin kunnon aterioita.
– Käytä ksylitolituotteita ruokailun jälkeen.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja