Egyptin ensimmäistä naiskapteenia syytettiin aiheetta Suezin kanavan tukkimisesta: "Olin shokissa"

Kun Ever Given konttialus jumittui poikittain Suezin kanavaan ja pysäytti maailman vilkkaimpiin kauppaväyliin kuuluvan kanavan liikenteen, huhuja syyllisestä alkoi liikkua.  

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo Marwa Elselehdarista, joka joutui syyttelyn kohteeksi.  

Elselehdar kertoo, että myös hän itse huomasi huhut. 

– Olin shokissa, hän kertoo.  

Huhut olivat lähteneet liikkeelle valeuutisesta, joka väitti hänen olevan osallisena onnettomuudessa. Kuvakaappaus kiersi sosiaalisessa mediassa vauhdilla.  

BBC:n mukaan “uutisen” oli ilmeisesti julkaissut Arab News.

Tosiasiassa Egyptin ensimmäinen naiskapteeni Elselehdar työskenteli Aida IV -aluksella perämiehenä Suezin tilanteen aikaan satojen kilometrien päästä tapahtumapaikasta.   

Naisella ei ole käsitystä, miksi huhut juuri hänestä lähtivät jylläämään.  

– Minut otettiin ehkä kohteeksi, sillä olen menestyvä nainen tällä alalla tai koska olen egyptiläinen, mutta en ole varma, hän kertoi BBC:lle. 

Tapauksen myötä hän pelkäsi työnsä puolesta. 

– Artikkeli oli englanniksi, joten se levisi useisiin maihin. Yritin kumota artikkelin väitteet, sillä se vaikutti maineeseeni.  

Suurin osa artikkelista tulleista kommenteista oli negatiivisia, mutta joukossa oli myös kannustavia puheenvuoroja. Elselehdar päätti tarttua ainoastaan niihin, ja lopulta kaikki on mennyt hyvin.  

Ei ensimmäinen kerta, kun kohtasi haasteita 

Kansainvälisen merenkulkujärjestön mukaan vain kaksi prosenttia maailman merenkulkijoista on naisia. Aluksi Elselehdar ei meinannut päästä edes merikouluun, sillä sinne ei hyväksytty naisia.  

Hän kuitenkin haki opiskelupaikkaa ja pääsi sisään sen jälkeen, kun Egyptin entinen presidentti Hosni Mubarak oli tarkastanut asian oikeudellisen puolen.  

Elselehdarin mukaan hän koki seksismiä läpi opintojensa.  

– Oli haastavaa käydä koulu yksin ja päästä läpi ilman mielenterveysvaikutuksia.  

Lue myös:

    Uusimmat