Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona, mutta sadattuhannet empivät äänestämistä – asiantuntija antaa neuvon, miten saada nukkuvat puolelleen: "Sytytä nuorten sydämet"

Ratkaisevatko nuoret äänestäjät eduskuntavaalit? 2:31

Eduskuntavaaleihin on aikaa tasan kaksi viikkoa ja noin 60 prosenttia äänestäjistä kertoo jo päättäneensä, mitä puoluetta äänestää. Asia käy ilmi MTV Uutisten kyselystä.

Liki kolmannes vastaajista empii yhä äänestämistä, joten äänestysvilkkaus ei näyttäisi nousevan viime vaaleista. Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona.

Kyselyyn vastanneista 65 prosenttia sanoin äänestävänsä varmasti ja 20 prosenttia todennäköisesti.

Todennäköisemmin äänestää akateeminen kokoomuksen kannattaja etelästä

Kyselyn mukaan suurimmalla varmuudella äänestävät pääkaupunkiseudulla asuvat, yli 70-vuotiaat akateemisen koulutuksen saaneet kokoomuksen kannattajat. Epävarmimpia äänestäjiä taas ovat alle 30-vuotiaat Itä- ja Pohjois-Suomessa asuvat, joilla on vain peruskoulututkinto.

Psykologian tohtori Elina Marttinen lisää äänestämistä empivien joukkoon vielä nuoret ja opiskelijat yleisestikin. Marttisen mukaan nuorilla saattaa olla niin paljon vaihtoehtoja tekemiseen, että äänestäminen voi jäädä senkin takia väliin.

– Nuoret ovat multipotentiaaleja. Heillä on paljon valintoja ja vaihtoehtoja, joita he voisivat tehdä. Jos se koskee vaalisunnuntaita tai ennakkoäänestyspäiviä, niin siellä on monia muita vaihtoehtoja, mitä voi keksiä sinä päivänä tehdä, Marttinen sanoo.

Tulevaisuus kiinnostaa nuoria

Marttisen mukaan ei ole selvää, ettei politiikka kiinnostaisi nuoria. Uusimman nuorisobarometrin tulokset näyttävät paremminkin päinvastaista.

– Nuorisobarometrista tiedetään, että nuorten kiinnostus vaikuttamista ja yhteiskunnallisia asioita kohtaan on lisääntynyt. Mahdollisuus siihen, että nuoret haluavat vaikuttaa, on olemassa, Marttinen sanoo.

Marttinen vahvistaa yleisen käsityksen, että nimenomaan ilmastonmuutos ja muut tulevaisuuteen liittyvät kysymykset kiinnostavat erityisesti nuoria.

– Tulevaisuus näyttäytyy nuorille monessa tilanteessa aika epävarmana. Ehdokkaat usein ajattelevat, asioita on tehtävä seuraavan neljän vuoden aikana. Nuorten tulevaisuuden epävarmuus on kuitenkin aika pitkällä aikajänteellä. Ne ovat sellaisia asioita, joita voidaan ehkä vain alustaa lyhyessä ajassa.

Jos ehdokas haluaa saada nukkuvia nuoria kannattajakseen, neuvoo Marttinen heitä olemaan aidosti kiinnostuneita nuorten asioista.

– Näyttää, että on aidosti ja oikeasti kiinnostunut nuorten asioista ja haluaa sytyttää heidän sydämensä.

Lue myös:

    Uusimmat