Mainos

MTV Uutisten kysely: Suurin osa äänestäjistä jo valinnut puolueensa, liki 30 prosenttia jahkailee, meneekö koppiin lainkaan – jännittävät "muutosvaalit" eivät näytä nostavan äänestysvilkkautta

2:08

Eduskuntavaaleihin on aikaa tasan kaksi viikkoa ja vaaleista odotetaan erityisen jännittäviä. MTV Uutiset kysyi äänestysinnokkuutta, ja tulokset näyttävät samansuuntaisilta kuin neljä vuotta sitten. Tällä hetkellä 65 prosenttia kansalaisista lupaa varmasti äänestää. Kyselyn mukaan "muutosvaaleista" ei näytä olevan sytyttäjäksi, äänestysprosentti jäänee viime vaalien tasolle.

Miten käy hallituspuolueiden, entä kahtia hajonneen perussuomalaisten ja sinisten? Hyytyykö vihreiden nousu jälleen? Pelastaako nuori ja moderni puoluejohtaja vasemmistoliiton? Kestääkö demarien gallup-kuninkuus?  Eikö tässä olisi jo mausteita kunnon draamaan? Kansalaisissa tämäkään ei näytä herättävän sen kummempaa vaalikuumetta.

MTV Uutiset kysyi viikko sitten nettipaneelissa äänestysintoa ja valintojen suuntaa. Kyselyn toteutti Kantar TNS OY, 1156 kansalaista vastasi, iältään 18–74-vuotiaita. Vastausten virhemarginaali on 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lupaukset eivät nosta äänestysprosenttia

65 prosenttia äänioikeutetuista lupaa varmasti äänestää, 20 prosenttia hyvin todennäköisesti. Tämä kuulostaisi yhteen lasketusti hyvältä, mutta edelliset mittaukset osoittavat, että lupaukset hyytyvät vaalipäivänä. Varmoja pitäisi olla enemmän, jotta äänestysaktiivisuus oikeasti nousisi.

Niinpä kyselyn perusteella näyttää siltä, että äänestysinto jää vuoden 2015 tasolle, 70,1 prosenttia – ja suurin ryhmä olisi jälleen nukkuvien puolue.

60 prosenttia vastaajista kertoi, että äänestyspäätöskin on jo tehty, puolue on valittu. Ehdokkaansa on valinnut vasta 31 prosenttia äänestäjistä. Suomen vaalitavan vuoksi ääni menee ensi sijassa puolueen yhteiseen kertymään.

Nämä kantansa sementoineet ovat ääniä jahtaaville ehdokkaille sitä vaikeinta porukkaa. Peräti 91 prosenttia jo päättäneistä ilmoittaa, että vaalimajojen äärellä on turha tulla tarjoamaan mitään uutta. Siis ”valinnan muuttaminen on hyvin epätodennäköistä”.

Nukkuvat eivät huoleta puolueita

Poliitikkojen tyytymistä nykytason äänestysaktiivisuuteen on aihetta ihmetellä. Äänioikeutettuja on  liki 4,5 miljoonaa – ja nukkuvia siten runsaat 1,3 miljoonaa. Nukkuvat eivät näytä puolueita suuremmin huolettavan. Haaviinhan on tarjolla vielä runsaasti porukkaa, joka aikoo äänestää, kunhan löytyisi se oikea.

MTV Uutisten kyselyn mukaan himpun yli 600 000 äänenhaltijaa seilailee yhä telttojen väliä. Ehdokkaille siis riittää  motivaatiota pitää pannut kuumina viimeiseen lauantaihin saakka. 14 prosenttia vastaajista kertoo valitsevan puolueen vasta 1-2 viikkoa ennen vaaleja, 16 prosenttia panttaa tätä päätöstä viimeisiin päiviin.

Ehdokasta hakee viime hetkiin vielä isompi joukko, 26 prosenttia valitsee edustajansa viime viikoilla ja 29 prosenttia vasta viime päivinä.

Uskollisin äänestäjä: kokoomuksen eläkeläinen

Kysely eritteli äänestäjiä myös sukupuolen, iän, asuinpaikan, sosiaalisen aseman ja puolueuskollisuuden mukaan. Varmimman äänestäjän tuntomerkit ovat: iäkäs, pääkaupunkiseudulla asuva, akateemisesti koulutettu, hyvätuloinen kokoomuslainen mies.

Epävarmin on alle 30-vuotias Itä- ja Pohjois-Suomessa asuva peruskoulun käynyt työväenluokkainen mies, vuositulot n. 20 000 euroa, lähimpänä demareita tai perussuomalaisia. Eipä näytä Suomi tässäkään juuri muuttuvan.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja