Mainos

Eduskunta valitsee EU-konventtiin uusia edustajia

Eduskunnan paikat työtään lopettelevassa EU:n tulevaisuuskonventissa jaetaan uudelleen. Ratkaisua perustellaan vaaleilla ja eduskunnan vaihtumisella. Puhemiesneuvoston on tarkoitus nimittää konventtiedustajat perjantaina. Eduskunnan konventtiedustus ei muuttune kuitenkaan enempää kuin on välttämätöntä jo siksikään, että konventilla on työskentelyaikaa jäljellä enää vajaat kaksi kuukautta.

SDP:n edustajana konventissa istuva eduskunnan toinen varsinainen edustaja Kimmo Kiljunen saanee hoitaa työnsä loppuun. Toinen edustaja vaihtuu Matti Vanhasen lähdettyä puolustusministeriksi. Keskusta aikoo tarjota paikalle suuren valiokunnan nykyistä varapuheenjohtajaa Hannu Takkulaa.

Konventtiedustuskysymyksestä on virinnyt pientä poliittista kädenvääntöä. Kokoomus on vaatinut Vanhaselta vapautunutta paikkaa itselleen ja perustellut vaatimustaan sillä, että keskusta sai paikan ollessaan oppositiossa. Kokoomus on markkinoinut paikalle entistä ulkomaankauppaministeriä Jari Viléniä ja harkitsee vielä asian ottamista esille puhemiesneuvostossa.

Äänestäminen edustajanpaikasta puhemiesneuvostossa on periaatteessa mahdollista, mutta se ei näytä kovin todennäköiseltä. Kiistassa avainasemassa olisi halutessaan SDP:n ryhmä, joka on halunnut kuitenkin vetää asiassa matalaa profiilia, eikä sotkeutua koko kiistaan. SDP:n ryhmäjohtajan Jouni Backmanin mukaan ainakaan mitään kirjallista todistusaineistoa siitä, että eduskunnan toinen konventtiedustajan paikka olisi sovittu kuuluvaksi nimenomaan oppositiolle, ei ole löytynyt.

Varaedustajina konventissa istuvat kokoomuksen edustajana Riitta Korhonen ja vasemmistoliiton paikalla Esko Helle. Kumpikaan ei ole enää nykyisen eduskunnan jäsen, mutta sitä ei säännöksissä edellytetäkään. Myöskään pääministeri Anneli Jäätteenmäki ei katsonut tarpeelliseksi vaihtaa edellisen pääministerin Paavo Lipposen valitsemaa konventtiedustajaa tutkija Teija Tiilikaista enää jäljelläolevaksi ajaksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.