Mainos

Eduskunta epäili hallituksen juoppolääkkeitä

Hallituksen kaavailemat pullojen varoitusetiketit ja uudet alkoholin mainonnan rajoitukset eivät eduskunnan käsittelyssä saaneet juurikaan tukea.

Hallituksen kaavailemat uudet keinot alkoholin kulutuksen vähentämiseksi eivät oikein vakuuttaneet kansanedustajia, kun eduskunta aloitti lakiesityksen käsittelyn tänään. Monien mielestä nyt tarvittaisiin kovempia otteita kuten esimerkiksi väkevien juomien hinnankorotusta ja odottavien alkoholistinaisten saattamista pakkohoitoon.

Hallituksen ehdottamia keinoja ovat esimerkiksi oluen paljousalennusten lopettaminen, juomapakkauksiin tulevat varoitusmerkinnät ja eräät uudet mainonnan rajoitukset.

Vasemmiston Annika Lapintie päätteli, että vaalien lähestyminen pakotti hallituksen kuromaan kasaan jonkinlaisen paketin, kun se on ollut haluton nostamaan takaisin muutama vuosi sitten alennettuja alkoholiveroja.

- Tolkutonta käyttäytymistä hallitukselta, Lapintie puuskahti.

Kokoomuksen Martin Saarikangas ei ollut yhtään armollisempi. Hän sanoi, että varoitusetikettien liimaaminen pulloihin on vain itsepetosta ja todellinen ongelma sivuutetaan. Parasta olisi hylätä tällainen esitys ja nostaa väkevien hintaa ylös, Saarikangas ehdotti.

Vihreiden Erkki Pulliainen esitti, että uusi laki säädettäisiin kahden tai kolmen vuoden mittaiseksi ja sen jälkeen katsottaisiin, miten uudet säännökset ovat vaikuttaneet. Myös keskustan Jukka Vihriälä toivoi, että tätä vaihtoehtoa mietittäisiin vielä lakiesityksen valiokuntakäsittelyssä.

Myös SDP:n Tero Rönni suhtautui aika penseästi pakkausten kylkiin tuleviin varoituksiin. Niiden tehoa epäili myös keskustan Riikka Moilanen-Savolainen. Hän kuitenkin uskoi, että hallitus on asiassa liikkeellä vilpittömällä tahdolla.

"Raittiusviikko takaisin"

Kokoomuksen Sirpa Asko-Seljavaara epäili, että lakiesityksestä hallituksessa vastannut peruspalveluministeri Liisa Hyssälä on lakaissut ongelmat maton alle. Hän suositteli juomariäitien saattamista pakkohoitoon.

Eräät kansanedustajat toivoivat, että kaikki alkoholimainonta kiellettäisiin siinä määrin kuin se suomalaisten omilla päätöksillä on mahdollista.

Keskustan Lauri Oinonen kaipasi takaisin aikoinaan kouluissa syksyisin vietettyä raittiusviikkoa. Keskustan Tuomo Hänninen näki hallituksen esityksessä hyvää pyrkimystä estää väärien alkoholiin liittyvien mielikuvien syntymistä nuorille.

Kristillisten Toimi Kankaanniemi epäili, etteivät nyt tarjotut keinot juurikaan tehoa, mutta totesi armeliaasti, ettei uusi laki toisaalta ainakaan huononna nykyistä tilannetta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.