Lakivaliokunta hylkäsi aloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista

Eduskunnan lakivaliokunta hylkäsi tänä aamuna aloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Kansalaisaloite kaatui äänin 10-6. Äänestyksestä ennakoitiin tiukkaa, mutta aloitetta kannattavien edustajien poissaolon vuoksi aloite hylättiin selvin numeroin.  

Lakimuutos olisi mahdollistanut samaa sukupuolta olevien parien avioliiton sekä antaisi mahdollisuuden hakea adoptiota pariskuntana.

Valiokunta päätti istunnossaan tehdä eduskunnan täysistunnolle mietinnön, jossa se ehdottaa, että aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista hylätään.  

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.) ei osaa vielä arvioida aikataulua.  

Käytännössä työ menee kuitenkin syksyyn, ja viime kädessä mahdollisesti loppusyksystä kaikki kansanedustajat pääsevät ottamaan kantaa samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuteen.  

Hylkäämistä äänestäneen Holmlundin mukaan kansalaisaloitetta ei voi sellaisenaan edes hyväksyä teknisen ristiriidan vuoksi.  

- Kansalaisaloitteessa on pykälien ja perusteluiden osalta keskinäisiä ristiriitoja. Siitä puuttuu myös vaikuttavuusarviointeja, mutta on ymmärrettävää, ettei kansalaisaloitteessa voi olla sen tyyppisiä vaikuttavuusarviointeja kuin hallituksen esityksessä on.  

Holmlundin mukaan avioliittolaki vaikuttaisi myös muihin lakeihin. Jos tasa-arvoinen avioliittolaki säädettäisiin, silloin pitäisi avata useita muita lakeja.  

Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista keräsi viime vuonna  kaikkiaan yli 166 000 allekirjoitusta.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja