Ecuadorin poliisi ratsasi Meksikon lähetystön – Meksiko katkaisi diplomaattisuhteet

Meksiko on katkaissut diplomaattisuhteensa Ecuadoriin sen jälkeen, kun Ecuadorin poliisi teki ratsian Meksikon suurlähetystöön Ecuadorin pääkaupungissa Quitossa perjantaina. 

Poliisi otti ratsian yhteydessä kiinni lähetystöstä Ecuadorin entisen varapresidentin Jorge Glasin, jolle Meksiko oli myöntänyt turvapaikan. Meksikon ulkoministerin Alicia Barcenan mukaan useita lähetystön henkilökunnan jäseniä loukkaantui kovaotteisessa ratsiassa.

Katkaistessaan diplomaattisuhteet Meksiko syytti Ecuadoria kansainvälisen oikeuden ja Meksikon suvereniteetin loukkaamisesta. Barcenan mukaan suurlähetystön henkilöstö poistuu Ecuadorista heti.

Glas toimi vasemmistolaisen Rafael Correan varapresidenttinä vuosina 2013–17. Hän anoi Meksikon lähetystöstä turvapaikkaa joulukuussa sen jälkeen, kun Ecuador oli antanut hänestä pidätysmääräyksen korruptiosyytteiden vuoksi. Glas on kiistänyt syytteet. Meksiko myönsi Glasille turvapaikan perjantaina, mikä kiristi entisestään maiden kehnoja välejä.

Correa on tuomittu poissa olevana kahdeksan vuoden vankeuteen korruptiosta. Glas puolestaan istui aiemmin vuosia vankilassa korruptiotuomion vuoksi mutta vapautui vankilasta marraskuussa.

BBC:n mukaan Glas on siirretty Guayaquilin kaupunkiin korkean turvallisuuden vankilaan, jossa hän odottaa oikeudenkäyntiä.

Lue myös:

    Uusimmat