Discovery laskeutui ongelmitta Floridaan

Discovery joutui tekemään ylimääräisen kierroksen Maan ympäri Floridassa vallinneen huonon sään vuoksi. Ruotsin kuningas ja pääministeri ovat jo ennättäneen onnitella sukkulan mukana Maahan palannutta ruotsalaisastronauttia Christer Fuglesangia.

Avaruussukkula Discoveryn laskeutuminen sujui täydellisesti, kuvaili Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa tämänpäiväistä sukkulan paluuta Maahan. Sukkula laskeutui Floridaan kolmetoista päivää kestäneen matkan jälkeen. Sukkula ja sen seitsemän astronauttia pääsivät turvallisesti Kennedyn avaruuskeskukseen puolenyön jälkeen Suomen aikaa.

Sukkula teki ylimääräisen, puolitoista tuntia kestäneen kierroksen maapallon ympäri, sillä Floridassa sijaitsevan ensimmäisen laskeutumispaikan sääolot eivät olleet suotuisat laskeutumiselle suunniteltuna ajankohtana. Sade ei kuitenkaan yltänyt Floridan Cape Canaveraliin, ja Nasa päätti lopulta päästää Discoveryn Floridaan. Laskeutumispaikoiksi oli harkittu myös Kaliforniaa ja New Mexicoa.

Viisi astronauttia käveli sukkulan ympärille tarkastamaan alusta alle kahden tunnin päästä laskeutumisesta. Heidän joukossaan oli ruotsalainen Christer Fuglesang, joka osallistui kansainvälisellä avaruusasemalla muun muassa jumissa olleen aurinkopaneelin korjaukseen. Vanha paneeli piti saada syrjään uuden tieltä. Urakka lykkäsi Discoveryn paluuta vuorokaudella.

Avaruusasemalla tehtiin myös sähkötöitä, jotka liittyvät sen laajennukseen. Jos kaapeloinnit olisivat epäonnistuneet, koko asema olisi voinut pimentyä. Astronautit joutuivat tekemään neljä avaruuskävelyä, yhden suunniteltua enemmän.

- Onnittelut ehkä kaikkien aikojen monimutkaisimman tehtävän hoitamisesta, hehkutti Houstonin lennonjohto.

Kaksi ESA:n astronauttia

Amerikkalainen Nicholas Patrick ja saksalainen Thomas Reiter eivät olleet yhtä hyvässä kunnossa kuin muut. Kaikki miehistön jäsenet vietiin ensin lääketieteellisiin tutkimuksiin ja kokeisiin, minkä jälkeen heidät siirrettiin Houstonin valvontakeskukseen Texasiin.

Saksalainen Reiter oli avaruudessa viime heinäkuusta lähtien. Hän osallistui tehtävään Euroopan avaruusjärjestön ESA:n edustajana, ja hänen nimissään on nyt eurooppalainen avaruudessa olemisen ennätys.

Saksan liittopresidentti Horst Köhler onnitteli Reiteria ja sanoi tämän tuoneen työnsä välityksellä avaruuden hieman lähemmäs "maassaolijoita".

Myös ruotsalainen Fuglesang oli ESA:n edustajana sukkulalennolla. Hän ja Ritter palaavat Eurooppaan vuodenvaihteen jälkeen.

Avaruusasemalle jäi Discoveryn miehistöstä amerikkalainen Sunita Williams, jonka on määrä palata Maahan puolen vuoden päästä. Asema pyritään saamaan valmiiksi vuoteen 2010 mennessä. Operaatio edellyttää vielä ainakin kolmeatoista sukkulalentoa.

Ruotsin kuningas ja pääministeri onnittelivat Fuglesangia

Ruotsi huokaisi helpotuksesta, kun Discovery laskeutui Maahan. Kuningas Kaarle Kustaa ja pääministeri Fredrik Reinfeldt kiirehtivät onnittelemaan maan ensimmäistä astronauttia Christer Fuglesangia.

- Odotan innolla Fuglesangin tapaamista myöhemmin, kuningas tervehti tiedottajansa välityksellä.

Reinfeldt toivotti astronautin tervetulleeksi kotiin. Hän kertoi myös jännittäneensä hänen puolestaan.

- Haluan onnitella hyvin tehdystä työstä ja siitä, että olit ensimmäinen ruotsalainen avaruudessa, kuningas sanoi.

Fuglesangin kerrotaan voivan hyvin. Hän sanoo kärsineensä laskeutumisen jälkeen lievistä tasapaino-ongelmista, mutta ne ovat normaaleja avaruuslennon jälkeen.

(MTV3-STT-Reuters-AP-TT)

Lue myös:

    Uusimmat