Diana ja Charles ilmoittivat kihlauksestaan päivälleen 40 vuotta sitten – tämä Charlesin jäätävä lause ja parin vaivaantuneisuus eivät unohdu

9:15
The Crown -sarjan uuden kauden tapahtumat menivät tunteisiin – ovatko nämä kohua herättäneet käänteet faktaa vai fiktiota?

Prinsessa Dianan ja prinssi Charlesin kihlauksesta lähtien oli esillä jo merkkejä siitä, että liitto oli tuhoon tuomittu. 

Prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan kihlauksesta ilmoitettiin 24. helmikuuta vuonna 1981. Charles oli tuolloin 32-vuotias ja Diana 19. Kihlauksesta ilmoittamisen myötä Diana ja Charles esiintyivät yhdessä toimittajille Buckinghamin palatsin puutarhassa. Lisäksi pariskunta antoi ensimmäisen yhteisen haastattelunsa kihlaparina, kuten kuninkaallisiin perinteisiin on vahvasti kuulunut. 

Monet muistavat yhä, kuinka Dianaa ja Charlesia haastatellut toimittaja totesi nuorelle parille, kuinka rakastuneelta he vaikuttavat. Diana myötäili toimittajaa vastaten, että tottakai he ovat rakastuneita. Charlesin vastaus on puolestaan jäänyt historiaan kaikessa kylmäävyydessään. 

– Mitä ikinä "olla rakastunut" sitten tarkoittaakin, Charles vastasi mairea hymy kasvoillaan. 

Diana naureskeli sulhasensa vastaukselle hämmentyneenä, kun taas Charles jatkoi toteamalla, että "olla rakastunut" oli hänen mukaansa avoin jokaisen omalle tulkinnalle. 

Haastattelussa oli näkyvillä vilpittömän onnellisiltakin vaikuttavia hetkiä, mutta ne tunteet ilmenivät lähinnä prinsessa Dianan puolelta. Vaikka Diana naureskeli Charlesin penseille vastauksille, kertoi prinsessa myöhemmin Charlesin lauseiden olleen hänelle traumatisoivia. 

– Charles kääntyi ja sanoi "mitä ikinä 'olla rakastunut' sitten tarkoittaakin" ja se järkytti minut täysin, Diana totesi myöhemmin yksityisesti omalle puhevalmentajalleen. 

– Mietin, että "mikä kummallinen kysymys – ja vastaus". Luoja, se todellakin traumatisoi minut.

Kihlajaishaastattelun aikana Charles oli suurimmaksi osin vastuussa toimittajan kysymyksiin vastaamisesta. Keskustelussa pohdittiin rakkauden syvimmän olemuksen lisäksi myös muun muassa sitä, tuleeko Dianasta "todella hyvä kotivaimo". 

Vaikka yleisesti Charlesin vastaus on mielletty kammottavaksi möläytykseksi tuoreen sulhasen suusta, ovat kuninkaallisasiantuntijat toisaalta olleet myös sitä mieltä, että Charles on saanut suotta liikaa lokaa niskaansa toteamuksensa takia. Esimerkiksi kirjailija Bedell Smithin mukaan Charlesin vastaus myötäili paljon haastatteluja joita hän oli aiemmin antanut sekä ylipäätään prinssin tapaa puhua sekä ajatella. 

– Hänen oli todella sopimatonta sanoa niin, mutta se on ymmärrettävää, jos ajatellaan sitä, miten hänen ajatuksensa toimii. Noita sanoja pitäisi ajatella 70-luvulla annettujen haastattelujen kontekstissa, joissa hän puhui siitä, mitä asioita haluaa tulevalta vaimoltaan ja mitä rakastuneena oleminen tarkoitti. Hän voi ylianalysoida asioita ja ajatteli ääneen. Mielestäni se ei ole kyyninen, ilkeä lausunto. 

Oli Charlesin tarkoitusperä toteamuksellaan mikä tahansa, oli se eittämättä hyvin pahaenteinen ajatellen Dianan ja Charlesin suhdetta. Charlesin kosiessa Dianaa pari ei edes tuntenut toisiaan kovinkaan hyvin, sillä he olivat tavanneet vain noin kolmetoista kertaa ennen kihlaustaan. 

Nuori Diana tiettävästi ihaili ja rakasti prinssisulhastaan, mutta Charlesin rakkaus oli varattu toiselle naiselle. Charles ei koskaan lakannut rakastamasta entistä tyttöystäväänsä Camilla Parker Bowlesia

Charles ja Diana menivät naimisiin viisi kuukautta kihlauksilmoituksensa jälkeen, 29. heinäkuuta vuonna 1981. Juuri ennen häitä Diana löysi rannekorun, jonka Charles oli aikeissa antaa entiselle rakkaalleen Camillalle. Rannekoruun oli kirjailtu kaksi C:tä toisiinsa kietoutuneina. 

Löydöstään järkyttyneenä 19-vuotias Diana harkitsi toden teolla häiden peruuttamista. Dianan sisaret kuitenkin saivat prinsessan pään käännettyä. 

– Kasvosi ovat jo serveteissä, joten on liian myöhäistä jänistää, Dianan siskojen kerrotaan todenneen epäilyksiä täynnä olevalle siskolleen. 

Diana ja Charles saivat avioliittonsa aikana kaksi poikaa, vuonna 1982 syntyneen prinssi Williamin ja vuonna 1984 syntyneen prinssi Harryn. Diana ja Charles erosivat virallisesti vuonna 1996 onnettoman avioliittonsa päätteeksi, jonka aikana Charles petti vuosien ajan Dianaa Camillan kanssa, ja Dianalla oli omat avioliiton ulkopuoliset suhteensa. 

Diana menehtyi vuonna 1997 Pariisissa auto-onnettomuudessa ollessaan 36-vuotias. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja