Deittailijan New York – miten löytää rakkaus suurkaupungissa?

New York ‒ unelmien kaupunki myös deittailijalle? Kyllä, jos etsii kivaa harrastusta. Ei, jos on tosissaan liikkeellä ja valtavan tarjonnan läpi kahlaaminen tuntuu lähinnä neulan etsimiseltä heinäsuovasta.

New Yorkissa on otolliset olosuhteet harrastaa deittailua. Populaa riittää ja todennäköisyys osua treffeille kummin kaiman tai ala-asteen rinnakkaisluokkalaisen kanssa on häviävän pieni.

Netin deittailusivustoilla riittää valinnanvaraa ja jos treffit menevät mönkään, ei myöhemmin tarvitse miettiä joutuuko törmäämään toiseen uudestaan. Suurkaupunki miljoonine asukkaineen pitää tästä huolen.

Vaikka New Yorkia tituleerataan kaupungiksi, jossa toisen kysyminen treffeille kaupan kassajonossa tai metrolaiturilla on yleistä, ovat deittailumarkkinat keskittyneet entistä enemmän nettiin. Deittiseuraa voi haeskella esimerkiksi maksullisessa match.comissa tai ilmaisessa pof.comissa. Pof on lyhenne sanoista plenty of fish. Hakulomakkeeseen voi perinteisten tietojen lisäksi merkitä, minkä verran toivoisi deittikumppanin tienaavan.

New Yorkissa deittailua kokeillut suomalainen Joanna kertoo, että deitti-ilmoituksissa kuva ei ole pakollinen, mutta suotava.

– Itse en ole vastannut ollenkaan niille, joilla ei ole kuvaa profiilissaan.

Joanna ei itse ole ollut aktiivinen miesten suuntaan, mutta hän on saanut miehiltä kymmeniä yhteydenottoja päivässä.

– Viestit, joissa oli pelkästään "hi" tai "you look hot, let´s meet" sivuutin täysin. Kiva lähestymistapa oli esimerkiksi sellainen viesti, jossa toinen kertoi itsestään jotakin persoonalliseen ja hauskaan tapaan, niin että viesti sai nauramaan.

Kuka maksaa viulut?

Jos viestien vaihtaminen johtaa treffeihin, on käytäntönä se, että mies maksaa viulut.

– Ravintolassa tuli laskun aika ja mies otti sen heti itselleen. Sanoin, että haluan maksaa oman osuuteni. Ehdotin, että maksaisimme laskun puoliksi. Mies kysyi, olenko aivan varma.

Lasku puolitettiin ja lopulta mies jopa kiitti Joannaa oman osuuden maksamisesta ja piti käytäntöä reiluna.

– Itse en tykkää yhtään siitä, että mies maksaa. Se on yksinkertaisesti kiusallista. Minulle tulee parempi mieli, kun saan maksaa oman osani. En halua jäädä toiselle velkaa, sanoo Joanna.

Yhdysvaltalainen Rosie, joka harrastaa treffeillä käymistä pari kertaa viikossa, mainitsee napakan säännön maksupolitiikasta.

– Jos mies pyytää treffeille ja valitsee ravintolan, on hän velvollinen maksamaan.

Rosien mukaan tuttu näky treffeillä on niin kutsuttu lompakko esiin -näytelmä. Laskun saapuessa pöytään tyttö saattaa muodon vuoksi kaivaa kukkaroa laukustaan. Miehen kuuluu tässä vaiheessa tarjoutua maksamaan koko lasku.

– Kerran otin oman lompakkoni esiin, eikä mies toppuutellutkaan minua ja sanonut maksavansa koko laskun. Tämä vähän kismitti, koska hän oli valinnut ravintolan ja kalliin sellaisen. Itse en olisi ikinä mennyt niin kalliiseen ravintolaan, Rosie sanoo.

Erot jenkkiläisen ja suomalaisen deittikulttuurin välillä

New Yorkissa deittailu on yleisempää kuin Suomessa. Moni suorastaan voisi nimetä sen yhdeksi harrastuksistaan.

‒ Suomessa on iso juttu, jos joku pyytää treffeille. Täällä asenne on jotenkin kevyempi. On normaalimpaa, että hengaillaan. Suomessa treffeille pyytäminen on jo vakavampi asia, arvelee Joanna.

New Yorkin ja esimerkiksi suomalaisen keskisuuren kaupungin deittikulttuureja verrattaessa Joanna kiinnittäisi huomiota myös siihen, että New Yorkissa on myös yksinkertaisesti valtavan paljon enemmän tekemistä.

‒ Tekemistä riittää, samoin ihmisiä.

Kaupungin koko vaikuttaa myös toisella tapaa.

‒ Jos suomalaisessa keskisuuressa kaupungissa, sanotaanko vaikka Tampereella, lähtisi treffeille netistä hommatun tuttavuuden kanssa, olisi hän melko suurella todennäköisyydellä aina vähintään joku tutun tuttu. Täällä toiseen ei tarvitse myöskään törmätä toista kertaa, jos ei halua.

Yhden kummallisuuden Joanna huomasi yhdellä deittisivustoista yhdessä suomalaisen kaverinsa kanssa.

‒ Vaikka deittisaiteilla riittää väkeä, satuimme saamaan täysin saman viestin samalta mieheltä. Siinä sanottiin "I got new pants, let´s meet." Edelleenkään emme tiedä, mitä mies tällä mahtoi tarkkaan ottaen tarkoittaa.

Tiettyjä puheenaiheita kannattaa välttää, oli sitten treffeillä Suomessa tai Yhdysvalloissa.

Rosien mukaan varsinkaan ensimmäisillä treffeillä ei kannata puhua turhan syvällisiä.

‒ Uskonto, politiikka ja raha eivät ehkä ole parhaita mahdollisia teemoja. Ei myöskään kannata kertoa jotakin sen suuntaista kuin "tänään muuten tulee kuluneeksi kolme vuotta isäni kuolemasta". Entisistä seurustelukumppaneista ei myöskään pidä mennä puhumaan, Rosie summaa.


Teksti: Iida Ylinen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat