Mainos

Dean-hurrikaani heikkeni saavuttuaan Meksikoon

Jukatanin niemimaalle iskeytynyt hurrikaani on laantunut ykkösluokan hurrikaaniksi. Huomenna Deanin odotetaan saapuvan Pohjois-Meksikoon ja voimistuvan uudelleen.

Hurrikaani Dean on edennyt tänään ennusteiden mukaan. Myrsky kiihdytti voimansa ylimpään eli viitosluokkaan ja iskeytyi Meksikon Karibian-puoleiselle rannikolle.

Myrskykeskus rantautui Jukatanin niemimaalle lähellä Majahualin kalastajakylää, ja tuulten nopeus yltyi jopa 90 metriin sekunnissa. Siirryttyään maalle Dean heikkeni nopeasti ja laantui lopulta ykkösluokan hurrikaaniksi.

Kaksi vuotta sitten viitosluokan hurrikaani Wilma pyyhkäisi miltei samaa reittiä pitkin tappaen kymmenkunta ihmistä ja aiheuttaen miljardivahingot muun muassa Cancunissa ja Playa del Carmenissa.

Tuhoista oli otettu opiksi, ja myrskyn tuloon varauduttu nyt hyvissä ajoin. Suurin osa turisteista oli evakuoitu, öljynporauslautat tyhjennetty työntekijöistä ja kaupunkeihin määrätty ulkonaliikkumiskieltoja. Lisäksi poliisi- ja sotilasjoukkoja oli komennettu estämään ryöstelyä ja mellakointia. Myös naapurimaa Belizessä varotoimet olivat tiukat.

Toistaiseksi tietoon ei ole tullut vielä yhtäkään kuolonuhria. Aineellisia vahinkoja Dean aiheutti: myrskytuuli katkoi puita ja sähkölinjoja, repi kattoja irti, ja rankkasateet saivat kadut ja kellarit tulvimaan. Cancun ja Playa del Carmen näyttivät silti tällä kertaa säästyneen pahimmalta.

Krokotiilivaara ja ankeita oloja

Myrskyn kourissa värjöttelevien ihmisten tilanne ei kuitenkaan ollut kadehdittava. Monin paikoin paikalliset joutuivat jättämään kotinsa ja hakemaan turvaa väestönsuojista.

- Pakkasimme mukaan vaatteita viikoksi, koska myrskyä seuraa aina tulva, emmekä voi silloin palata kotiin. Asumme lähellä suota ja krokotiilit ovat tulvan aikaan liikkeellä, kertoi belizeläinen Chyla Gill.

Kaikki turistitkaan eivät ehtineet ajoissa pois, vaan joutuivat jäämään tilapäissuojiksi muunnettuihin hotelleihinsa ahtaisiin oloihin satojen muiden epäonnisten kanssa.

- En saanut ollenkaan unta, selkääni särki. Meitä oli samassa huoneessa yhdeksän ja viereisessä kahdeksan lisää, kuvaili italialainen Massimiani Luca kokemuksiaan myrskyisestä yöstä Playa del Carmenissa.

Meksikon presidentti Felipe Calderon aikoo vierailla tuhoalueilla huomenna.

Hurrikaani voimistunee vielä

Dean jatkaa Jukatanilta matkaansa kohti Pohjois-Meksikoa, jonne sen odotetaan saapuvan huomenna. Hurrikaani kulkee ennen sitä Meksikonlahden lämpimien vesien yllä, jolloin sen uskotaan jälleen voimistuvan.

Meksikon valtion öljy-yhtiö Pemex on evakuoinut Deanin takia työntekijät kaikilta öljynporauslautoiltaan, mikä merkitsee noin 2,6 miljoonan barrelin supistusta maan öljyntuotantoon. Öljyn hinta on ollut tästä huolimatta laskusuunnassa, sillä hurrikaanin ei odoteta ruhjovan amerikkalaisia tuotantolaitoksia. Myrskyn kulun tarkka ennustaminen on kuitenkin vaikeaa.

Meksikossa on muutamia suomalaisia omatoimimatkailijoita sekä rannikolla asuvia. Osa omatoimimatkailijoista on ollut yhteydessä Suomen suurlähetystöön ja heidät on evakuoitu alueelta.

Teksasissa on varauduttu myrskytuhoihin muun muassa evakuoimalla Rio Granden laaksosta ihmisiä ja lähettämällä San Antonioon toistatuhatta bussia mahdollisia evakuointeja varten, kertoo uutiskanava CNN.

Tähän mennessä ainakin 12 ihmistä on kuollut Deanin kourissa Jamaikalla ja Karibian saarilla.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.