Mainos

David Cameron pyörähti puimassa Skotlannin itsenäistymisaikeita

Britannian pääministeri David Cameron keskusteli tänään ensimmäisen kerran Skotlannin itsenäistymisäänestyksestä maan aluehallituksen johtajan (pääministeri) Alex Salmondin kanssa.

Cameronin Edinburghin matkan tarkoituksena oli myös vakuuttaa skotlantilaiset siitä, ettei valtioliittoa kannata rikkoa.

Cameronin ja Salmondin keskustelujen tulos jäi laihaksi, mutta Cameron teki tapaamisen alla pitämässään puheessa myönnytyksiä unionin pelastamiseksi. Hän lupasi Skotlannin hallitukselle lisää valtaoikeuksia, jos kansa päättää pysyä valtioliitossa. Cameron puhui muutenkin sovittelevalla nuotilla.

David Cameronille oli tänään tärkeää esiintyä nöyrästi. Pahin virhe, jonka hän voi kansanäänestyksen lähestyessä tehdä, on puhua sanelevalla nuotilla tai vähätellä Skotlantia sanomalla, että maa ei pärjäisi omillaan. Tällainen vain kasvattaisi nationalistista mielialaa ja antaisi Salmondille aseita Cameronia vastaan. Näin kävi kuukausi sitten, kun Cameron yritti sanella kansanäänestyksen ajankohdan.

Skotlanti on Cameronille kova pähkinä purtavaksi myös siksi, että hänen johdollaan tehdyt budjettileikkaukset herättävät ankaraa vastustusta.

Kansanäänestys itsenäisyydestä pidetään syksyllä 2014. Skotlannin valtaapitävä kansallispuolue käy karismaattisen ja sanavalmiin Salmondin johdolla laajaa kampanjaa itsenäisyyden puolesta. Cameronin on vaikea lyödä kapuloita Salmondin rattaisiin, sillä tätä pidettäisiin Englannin puuttumisena Skotlannin asioihin.

(MTV3)

Katso Pasi Myöhäsen juttu Lontoosta (Kymmenen uutiset 16.2.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.