Dalai-lama avasi yhteyden Kiinaan

Maanpaossa elävä Tiibetin hengellinen johtaja dalai-lama on avannut yhteydet Kiinan hallitukseen.

Dalai-lama on ollut vallassa 50 vuotta

Dalai-lama kertoi tiedotusvälineille lähettäneensä Pekingiin sanoman, jossa toivotaan mahdollisuutta lähettää valtuuskunta vierailulle pääkaupunkiin. Kiina ja dalai-lama eivät ole olleet virallisesti tekemisissä vuoden -93 jälkeen.

Dalai-laman valtaannoususta on tänään kulunut 50 vuotta, mutta suurin osa ajasta on kulunut maanpaossa. Virallinen Kiina näkee hänet separatistina, joka yrittää irrottaa Tiibetin emomaasta.

Dalai-lamaksi 60 vuotta sitten

Dalai-lama syntyi Tenzin Gyatso -nimisenä köyhään perheeseen Koillis-Tiibetissä vuonna 1935. Kun poika oli 2-vuotias, etsintäpartio havaitsi hänet 13. dalai-laman inkarnaatioksi ja kuljetti hänet koulutettavaksi Tiibetin pääkaupunkiin Lhasaan. Tenzin Gyatso kruunattiin 18. helmikuuta 1940 14. dalai-lamaksi. Kymmenen vuotta myöhemmin vain 15-vuotias dalai-lama nousi Tiibetin hallitsijaksi, mutta johtajuus jäi lyhytaikaiseksi, kun Kiinan armeija marssi maahan.

Neuvottelut Kiinan miehityksen lopettamiseksi eivät tuottaneet tulosta, kun kiinalaisia yritettiin kammeta maasta väkivalloin. Vuoden 1959 kansannousu kuitenkin epäonnistui, ja dalai-laman henkivartijat kirjaimellisesti sieppasivat hänet palatsistaan toimittaakseen laman rajan yli Intiaan turvaan. Vuosina 1959-84 dalai-lama yritti yhteensä neljä kertaa ratkaista Tiibetin asemaa lähettämällä neuvottelijoita Kiinaan. Yritykset olivat turhia. Vuonna 1988 dalai-lama esitteli uuden, viisikohtaisen rauhansuunnitelmansa, jossa Tiibetille ei enää vaadittu täyttä itsenäisyyttä. Suunnitelman mukaan Tiibetistä voisi tulla demokraattinen itsehallintoalue "yhteistyössä Kiinan kansantasavallan kanssa".

Dalai-lama ja Tiibetin kysymys nousivat koko maailman tietoisuuteen, kun lamalle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 1989.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat