CNN: Yhdysvallat aikoo lähettää Ukrainalle Patriot-ohjuksia – järjestelmä voisi ampua Putinin ballistiset ohjukset alas

Yhdysvallat valmistelee Patriot-ohjusjärjestelmän toimittamista Ukrainalle. Uutiskanava CNN:n lähteet hallinnossa kertovat, että suunnitelmasta saatetaan kertoa julkisuuteen jo tämän viikon aikana.

Ukraina on pyytänyt Yhdysvalloilta pitkän matkan ilma- ja ohjustentorjuntakykyä, mihin Patriot-järjestelmä soveltuisi hyvin.

Venäjä on murjonut Ukrainaa erilaisilla ohjuksilla ja droneilla ja iskut ovat kohdistuneet viime aikoina erityisesti energia-infraa vastaan. Patriot-järjestelmän avulla Ukraina voisi torjua myös ballistisia ohjuksia.

Patriot olisi tähän mennessä edistyksellisin puolustuksellinen asejärjestelmä, mitä Ukrainaan on lännestä toimitettu. CNN:n tiedossa ei ole, montako Patriot-järjestelmää Ukrainaan oltaisiin lähettämässä.

Tyypillisesti Patriot-ohjuspatteriin kuuluu esimerkiksi tutkalaitteistoa, tietokoneita, voimajärjestelmä sekä hallintalaitteita. Patterissa voi olla jopa kahdeksan ohjustenlaukaisijaa, joista kussakin voi olla sisällä neljä laukaisuvalmista ohjusta.

Kun Yhdysvaltain suunnitelma on saatu valmiiksi, se vaatii vielä puolustusministeri Lloyd Austinin ja presidentti Joe Bidenin hyväksynnän.

Patriot-ohjusten toimittaminen näyttää CNN:n mukaan todennäköiseltä. Kun suunnitelma on saatu maaliin, ohjuksia voidaan toimittaa Ukrainalle nopeasti.

Ukrainalaisia on määrä kouluttaa järjestelmän käyttöön Yhdysvaltain Saksassa sijaitsevasa tukikohdassa.

”Kuuletko hälytyksen?” Sotasireeni keskeytti Zelenskyin haastattelun – kuuluisa talk show -juontaja matkusti Ukrainaan haastattelua varten 1:33
Sotasireeni keskeytti Zelenskiyn haastattelun – kuuluisa talk show -juontaja matkusti Ukrainaan haastattelua varten

Lue myös:

    Uusimmat