Mainos

CIA arvioi kuulustelumenetelmät uudelleen

Kovimpia kuulustelukeinoja ei enää käytetä ennen kuin niiden laillisuus selviää, korkea-arvoinen CIA:n virkailija kertoo The Washington Postissa.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on The Washington Post -lehden mukaan keskeyttänyt kovien kuulustelumenetelmien käytön. Washington Postissa tänään julkaistussa artikkelissa korkea-arvoinen CIA:n edustaja kertoo, että kovien keinojen käyttö on keskeytetty, kunnes niiden laillisuus selviää.

Terroristeiksi epäiltyjä vankeja on muun muassa seisotettu hankalissa asennoissa ja estetty nukkumasta, eikä heille ole annettu kipulääkkeitä. Entisen oikeusministeriön virkailijan mukaan tällaisia kuulustelumenetelmiä ei ole luokiteltu kidutukseksi, koska niistä ei jäänyt merkittäviä fyysisiä vammoja. Vankien on kuitenkin annettu ymmärtää, että heitä saatetaan vahingoittaa.

Keskeytyspäätös tehtiin sen jälkeen, kun Valkoinen talo ilmoitti arvioivansa uudelleen elokuussa 2002 annetut ohjeet. Ohjeissa selvitetään yksityiskohtaisesti, mitä keinoja vankien kuulusteluissa voidaan käyttää, jottei rikota kansainvälisiä ja Yhdysvaltain omia lakeja. Presidentti George W. Bush vakuutti eilen maansa noudattavan Geneven sopimusta, jossa määritellään, miten sotavankeja on kohdeltava. Eilen oli YK:n kidutuksen vastainen päivä.

(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.