Mainos

Carterin ja Ahtisaaren ryhmä aloitti tunnustelut Pohjois-Koreassa

Vilkas sukkuladiplomatia Korean niemimaalla on saanut tänään jatkoa, kun Yhdysvaltain ex-presidentin Jimmy Carterin johtama valtuuskunta saapui Pohjois-Koreaan. Ryhmän on tarkoitus keskustella muun muassa ruokapulasta, ihmisoikeuksista ja ydinohjelmasta.

The Elders -järjestön valtuuskuntaan kuuluvat Carterin lisäksi presidentti Martti Ahtisaari, Norjan entinen pääministeri Gro Harlem Brundtland ja Irlannin entinen presidentti Mary Robinson.

Saapumispäivänään ryhmän jäsenet tapasivat Pohjois-Korean ulkoministerin Pak Ui Chunin. Valtuuskunta on toivonut voivansa keskustella myös maan johtajan Kim Jong Ilin ja hänen poikansa Kim Jong Unin kanssa, mutta virallista varmistusta tapaamiselle ei ole saatu.

Elders-järjestön mukaan vierailun päätavoitteena on rohkaista Pohjois-Koreaa avaamaan keskusteluyhteyden Etelä-Korean kanssa sekä elvyttää kuudenväliset neuvottelut Koreoiden, Yhdysvaltain, Venäjän ja Kiinan kesken.

Umpisolmun avaaminen ei kuitenkaan ole helppoa edes veteraanivaltiomiehille.

Koreoiden välit tulehtuneet

Kuudenväliset neuvottelut ovat olleet seisahduksissa joulukuusta 2008. Viime vuonna Koreoiden välit ajautuivat yhteenoton partaalle, kun Pohjois-Korea ensin maaliskuussa upotti eteläkorealaisen sotalaivan ja marraskuussa pommitti Yeonpyeongin saarta maiden rajalla.

Etelä vaatii pohjoista ottamaan vastuun tapahtumista, mutta pohjoinen kieltäytyy. Vastatoimena etelä on katkaissut ruoka-apunsa, mikä pahentaa pohjoisen humanitaarista kriisiä. YK arvioi, että kuusi miljoonaa pohjoiskorealaista - neljännes koko kansasta - tarvitsee kiireellistä apua.

Etelä-Korea suhtautuukin nihkeästi Carterin valtuuskunnan mahdollisuuksiin.

- Henkilökohtaisesti en ymmärrä, miksi Pohjois-Korea lähettäisi viestin jonkin kolmannen osapuolen kautta, kun kerran useita muita kanavia vuoropuhelulle on olemassa, kommentoi Etelä-Korean ulkoministeri Kim Sung Hwan.

Carter tapaa ulkoministerin Soulissa loppuviikolla.

(MTV3 - STT - AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.