Mainos

Bush väläytti ilmastosopimuksen mahdollisuutta

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin mukaan maailmanlaajuinen ilmastosopimus voidaan saada aikaan vielä ennen hänen virkakautensa päättymistä tammikuussa 2009. Bush ilmoitti asiasta Yhdysvaltain ja Euroopan unionin huippukokouksen yhteydessä Sloveniassa.

Samaan hengenvetoon Bush kuitenkin toisti aiemmin ilmoittamansa kannan, jonka mukaan Kiina ja Intia on saatava mukaan ilmastosopimukseen.

- Elleivät Kiina ja Intia yhdy tavoitteisiin, en näe kansainvälisellä sopimuksella vaikutusta, Bush sanoi.

Bushin ilmastopuheisiin suhtauduttiin Sloveniassa varovaisesti, sillä vasta viime viikolla Bushin republikaaninen puolue tyrmäsi senaatissa demokraattien aloitteen Yhdysvaltain kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi.

Ilmastoasiat nousevat keskustelun aiheeksi myös Saksassa, jonne Bush matkusti tiistai-iltana Sloveniasta.

Bush varoitteli jälleen Iranista

Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush on varoittanut jälleen Iranin ydinasesuunnitelmista. Bush sanoi EU:n ja Yhdysvaltojen huippukokouksessa Sloveniassa, että ydinaseita hankkinut Iran olisi "uskomattoman vaarallinen".

Yhdysvallat ja EU ovat valmiit kohdistamaan Iraniin uusia pakotteita, jotka menevät pitemmälle kuin YK:ssa päätetyt pakotteet, sanottiin huippukokouksen lopputiedotteessa.

Yhdysvalloissa ja lännessä epäillään Irania ydinaseiden valmistussuunnitelmista, vaikka Iran on toistuvasti kiistänyt epäilyt. Selvää ei ole, kuinka innokkaita tai valmiita Euroopan maat ovat seuraamaan jyrkkää linjaa ajavaa Bushia suhteissa Iraniin.

EU:n ulkosuhteiden komissaari Benita Ferrero-Waldner vakuutti Sloveniassa, että EU haluaa osoittaa Iranille, että EU-maat ovat vakavissaan. Komissaarin mukaan EU:ssa mietitään erityisesti eurooppalaisissa pankeissa olevien Iranin varojen jäädyttämistä.

Iranilaisten lehtitietojen mukaan Iran on jo siirtämässä varojaan eurooppalaisista pankeista lieventääkseen mahdollisten pakotteiden vaikutusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.