Mainos

Bush sai kiitosta puheestaan

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush saa maailmalta kiitosta tuoreille Irak-puheilleen.

Bushin lupausta uusista todisteista Irakia vastaan ovat kiitelleet EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana, Ranskan ulkoministeri Dominique de Villep ja Australian pääministeri John Howard.

Filippiinien presidentin Gloria Arroyon edustaja sen sijaan arvioi, että sota uhkaa Irakissa.

Yhdysvallat lupaa esitellä uusia todisteita Irakia vastaan ensi keskiviikona.

Tuomioja kiittää päätöstä esittää todisteita

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kiittää Yhdysvaltojen päätöstä tuoda julki uusia todisteita Irakin joukkotuhoaseista. Todisteiden tulee toimia perusteena asetarkastusten jatkolle, sanoi Tuomioja.

-Täytyy muistaa, että kyseessä oli amerikkalainen puhe amerikkalaiselle yleisölle. Tärkeintä on, että YK:n tarkastukset jatkuvat, sotaisasta retoriikasta huolimatta, huomauttaa Tuomioja ja katsoo yhä, että sota voidaan välttää, mutta että kysymys on nyt ennen kaikkea Irakin valmiudesta tehdä YK:n kanssa yhteistyötä.

Asetarkastuksille on annettava lisää aikaa. -Tarkastusten lopussa meidän on oltava aivan varmoja siitä, että kaikki joukkotuhoaseet on tuhottu. Mutta tarkastukset eivät tietenkään voi jatkua loputtomiin, Tuomioja sanoi.

Schröder: Kaikki tieto esiin

Myös Saksan liittokansleri Gerhard Schröder on tyytyväinen Yhdysvaltain lupauksesta tuoda lisää tietoja Irakin kielletyistä aseohjelmista YK:n turvaneuvoston käsiteltäväksi.

-Kaikki tieto tulee panna pöydälle, Schröder sanoi lehdistötilaisuudessa, jonka hän piti Meksikon presidentin Vicente Foxin kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen Berliinissä. Saksa ja Meksiko ovat tällä hetkellä kummatkin turvallisuusneuvoston jäseniä.

-Me molemmat toivotimme tervetulleeksi ajatuksen, että maat joiden turvallisuuspalvelut ovat saaneet haltuunsa tietoja, luovuttavat nämä tiedot YK:n asetarkastajille, Schröder sanoi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 29.01.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.