Mainos

Bush haluaa demokratisoida Lähi-idän

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush haluaa Lähi-idän demokratisoituvan samalla tavalla kuin Itä-Eurooppa vuosikymmen sitten.

Bush puolustautui Irakin sodan tuomalts kritiikiltä tuoreessa puheessaan sanomalla Irakin vapautumisen olevan ensi askel koko Lähi-idän demokratisoitumisessa.

- Yhdysvallat on omaksunut uuden eteenpäin nojaavan strategian jolla rauha saadaan lähi-itään. Tämä strategia vaatii samaa sinnikkyyttä, energiaa ja idealismia kuin mitä olemme osoittaneet aiemminkin. Bush summasi.

Bush vertasi tavoitettaan Ronald Reaganin julistukseen vuonna 1982, jolloin Reagan ilmoitti neuvostokommunismin ajan olevan ohi. Bushin tavoitteena on siis Lähi-idän vapauttaminen. Vapautta riittää tosin vielä vietäväksi moneen maahan.

Bushin mukaan diktatuuri on tiensä päässä myös muun muassa Pohjois-Koreassa, Myanmarissa ja Kuubassa.
- Sitoutumisemme demokratiaan on koetuksella Kuubassa, Burmassa, Pohjois-Koreassa ja Zimbabwessa eli sortovallan äärilinnakkeissa. Näiden maiden ihmiset elävät orjina pelossa ja hiljaisuudessa. Nämä maat eivät kuitenkaan voi loputtomiin estää vapauden koittoa. Bush sanoi puheessaan.

Ideologisella puheellaan Bush yrittää siirtää huomiota pois Irakin-sodan uhreista.

Bushin puhetta voidaan pitää eräänlaisena Yhdysvaltain ulkopolitiikan linjapuheena, jossa sotaisaa ulkopolitiikkaa perustellaan vapauden viennillä diktatuurimaihin. Bush haluaa nyt korostaa ideologisia perusteita, kun sodan alkuperäiset syyt on todettu pätemättömiksi mutta sota näyttää silti vain jatkuvan.

(MTV3)

Yhdysvaltain puolustusministeri ilmoitti uusien joukkojen lähettämisestä Irakiin.
(Seitsemän uutiset 07.11.2003)

(Huomenta Suomi 07.11.2003)

Lähi-idän kriisin osapuolet vastaavat Bushin puheeseen syyttelemällä toisiaan.

(Huomenta Suomi 07.11.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.