Bush aloitti toimet presidenttinä välittömästi

Yhdysvaltain uusi presidentti George Bush on aloittanut työnsä välittömästi. Ensimmäiseksi hän nimitti virallisesti hallituksensa jäsenet. Myös maan senaatti vahvisti heti mm. ulkoministeri Colin Powellin, puolustusministeri Donald Rumsfeldin ja valtiovarainministeri Paul O'Neillin nimitykset.

Seuraavaksi presidentti George W. Bush antanee määräyksen, jolla lykätään entisen presidentin Bill Clintonin viimeisten käskyjen toimeenpanoa. Republikaanit pääsevät ylpeilemään vallanvaihdon myötä sillä, että puolueella on nyt hallussaan sekä Valkoinen talo että kongressi. Enemmistö kongressissa on tosin äärimmäisen niukka.

Bushin seuraavana liikkeenä tulee tiettävästi olemaan määräys, jolla lykätään Clintonin viimeisten käskyjen toimeenpanoa. Clinton määräsi viime töikseen miljoonia maahehtaareita suojelualueiksi, ja republikaanit eivät hyväksy toimenpidettä. Käytäntö on suhteellisen yleinen; jokainen viime aikojen uusista presidenteistä on käyttänyt samaa tilaisuutta hyväkseen ja jäädyttänyt edeltäjänsä viimeiset määräykset.

Clinton armahti yli sata tuomittua

Bill Clinton armahti virkakautensa päätteeksi useita tunnettuja rikollisia. Armahduksen sai mm. Clintonin velipuoli Roger Clinton, joka oli tuomittu huumerikoksesta. Myös Clintoneiden Whitewater-kumppani Susan McDougal armahdettiin, samoin entinen CIA-johtaja John Deutch, jota syytettiin kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta. Clinton armahti myös Patti Hearstin, kuulun perijättären, joka kidnapattiin 70-luvulla ja joka ryhtyi sen jälkeen terroristijoukon jäseneksi. Kaikenkaikkiaan Clinton armahti yli 100 amerikkalaista.

Mielenosoittajat liikkeellä

Virkaanastujaistapahtumia ympäröivät erittäin tiukat turvatoimet. Capitol-kukkulalle valanvannomista seuraamaan saapuneet joutuivat kulkemaan poliisin tarkastuspisteiden läpi. Kaupungin halki kulkeva paraatireittikin oli tarkkaan eristetty ja melkoinen määrä keskustan katuja oli suljettu. Paraatiakin pääsi seuramaan vain tarkastuspisteiden kautta. Paikalle odotettiin ennakkoon jopa 750 000:ta katsojaa, mutta kylmä sade ja ennustettu räntäsade oli karsinut hieman kansanjoukkoa.

Paikalla oli arviolta myös noin 20 000 mielenosoittajaa, ennen muuta Bushin politiikan vastustajia. Kaupunkiin oli saapunut niin luonnonsuojelijoita ja aborttioikeuden puoltajia kuin kuolemanrangaistuksen vastustajia. Osa osoitti mieltään presidentinvaalien vaalin lopputulosta ja Goren tappiota vastaan.

Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen ainakin pariin otteeseen ja lukuisia nuoria pidätettiin. Mielenosoittajaryhmät olivat kimpaantuneita tiukoista turvatoimista. Turvatoimet oli niiden mielestä suunnattu pääasiassa mielenosoittajia vastaan ja heidän pitämisekseen poissa näkyvistä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat