Bulgarialaisten hoitajien kohtalo ratkeamassa Libyassa

Bulgarialaisille hoitajille langetetut kuolemantuomiot muutettaneen vankeudeksi tuntuvia korvauksia vastaan.

Libyalaisen tuomioistuimen odotetaan vahvistavan viiden bulgarialaisen hoitajan ja palestiinalaislääkärin kuolemantuomiot huomenna. Heidät todettiin viime joulukuussa syyllisiksi hi-viruksen tartuttamiseen yli 400 libyalaiseen lapseen Bengasissa sijaitsevassa sairaalassa.

Sairastuneista lapsista 56 on sittemmin kuollut.

Tuomitut ovat vedonneet korkeimpaan oikeuteen. Heidän puolestaan ovat todistaneet useat kansainväliset terveysalan asiantuntijat, joiden mukaan aidsepidemia puhkesi Bengasissa jo ennen kuin syytetyt aloittivat työskentelynsä siellä 1990-luvun lopulla.

Arvostetun aidstutkijan Luc Montagnierin mukaan epidemia johtui todennäköisesti huonosta hygieniasta.

Oikeuden odotetaan pitävän kuolemantuomiot voimassa. Ainoa jäljelle jäävä mahdollisuus saattaisi olla korvausten maksaminen lasten perheille, jolloin tuomiot voitaisiin muuttaa vankeusrangaistuksiksi. Hoitajat ja lääkäri, joka sai hiljattain Bulgarian kansalaisuuden, voisivat silloin suorittaa rangaistuksensa Bulgariassa.

Libya on vaatinut kymmenen miljoonan euron korvauksia kullekin perheelle. Bulgaria on tähän mennessä kieltäytynyt maksamasta, koska se merkitsisi syyllisyyden myöntämistä.

Perheet eivät jaksa odottaa

Hoitajien perheet ovat odottaneet jo kauan käännettä kahdeksan vuotta kestäneessä prosessissa. Ivailo Nikolchovski toivoo saavansa 54-vuotiaan äitiänsä pian kotiin.

-Äitini on ehdottoman varma: hänet vietiin vankilaan syyttömänä ja hän haluaa ulos syyttömänä. Olen samaa mieltä.

Toisen hoitajan äiti, Zorka Anachkova, vaatii Libyan johtajaa Muammar Gaddafia kumoamaan tuomiot. Hän kertoo poliisien kiduttaneen tytärtään.

-Häntä kuulusteltiin alastomana ja silmät sidottuina koirien koulutuskeskuksessa. Häntä hakattiin. Kun hän pyörtyi, hänet tuotiin takaisin tajuihinsa sähköshokeilla.

Myös tuomittujen asianajajat ovat kertoneet, että tunnustukset olisi saatu kiduttamalla.

Oikeusjuttu on kiristänyt Libyan ja länsimaiden välejä sekä herättänyt voimakkaita tunteita Välimeren molemmin puolin. Sekä EU että Yhdysvallat ovat arvostelleet Libyaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat